• 05.05.2024

Дайджест 3. Чи можливо уникнути небезпечної дії нітратів?

Тра 3, 2023
Продовження. Початок - дайджест 1: «Вплив нітратів на організм вагітної жінки та дитячого організму» читайте у нашому попередньому випуску від 01.05.2023 р., дайджест 2: «Можлива небезпека: забруднена нітратами вода» від 02.05.2023 р.
 
До групи ризику небезпечної дії нітратів першочергово потрапляють люди, особливо діти, зі зниженою кислотністю шлункового соку та хворі на гастрит із пониженою кислотністю. У цих груп населення процес іде більш інтенсивно.
Нітрити потрапляють в кров, де утворюють метгемоглобін, неспроможний здійснювати зворотне зв’язування кисню. Більш того, нітрити можуть утворювати високотоксичні сполуки - нітрозаміни, що належать до канцерогенів прямої дії та вражають шлунково-кишковий тракт. Необхідно знати, що з водою до організму людини надходить від 75 до 90% від загальної кількості нітратів.
Уникнути небезпечної дії нітратів можливо за умови, що ви візьмете до уваги і будете використовувати наші поради:
• Якщо у питній воді вміст нітратів перевищує допустиму норму (50 мг/л), не використовуйте її для пиття та приготування їжі, особливо це стосується дітей та вагітних жінок!
• Пам'ятайте, що кип'ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86%.
• Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах є чистою, прозорою, без запаху та видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить вас в оману! Будьте обережні!
• Ніколи не розводьте дитячу суміш колодязною водою, якщо вам невідомий вміст у ній нітратів.
• Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях тощо.