• 09.05.2024

Брифінг: Кіровоградщина долучилась до Українського тижня імунізації

Кві 24, 2023
24.04.2023 р. у Кіровоградській обласній військовій адміністрації відбувся брифінг за участі головної державної санітарної лікарки Кіровоградської області Надії Оперчук та начальника відділу охорони материнства та дитинства, імунопрофілактики Департаменту охорони здоров'я ОВА Антоніни Кодрул стосовно Українського тижня імунізації.
За словами Надії Оперчук, сьогодні стартував Український тиждень імунізації, і Кіровоградщина долучається до цієї ініціативи. Він триватиме з 24 по 30 квітня 2023 року. Мета тижня – сприяти впровадженню одного з найефективніших у світі інструментів охорони здоров’я – вакцинації людей.
Імунізація – це процес, завдяки якому людина набуває імунітету або стає несприятливою до інфекційних хвороб завдяки вакцинації. І це рятує мільйони життів. «У період воєнного стану, – зазначила головна державна санітарна лікарка, – критично важливо є своєчасно попередити інфекційні захворювання».
Надія Оперчук відзначила, що надзвичайно актуальними є на сьогоднішній день питання збереження здоров’я військовослужбовців та бійців територіальної оборони, а також профілактики серед них інфекційних хвороб, у тому числі правця.
Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, кожна дитина в Україні до 16 років має отримати щеплення від 10 небезпечних інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та гемофільної інфекції типу В.
Дорослим кожні 10 років потрібно ревакцинуватися від правця та дифтерії. Тим, хто народився до 2000-х років та не був вакцинований від гепатиту В, рекомендовано зробити це щеплення.
Станом на сьогодні в Кіровоградській області всього проведено 785 729 профілактичних щеплень. Серед них щеплено 3640 осіб переселенців/біженців, з них – 91 дитина.
«Що стосується COVID-19, то ми продовжуємо профілактичні щеплення, – говоріть Надія Оперчук, – і 53,3% дорослого населення Кіровоградщини вже зробили хоча б першу дозу вакцини. Найкраща ситуації по вакцинації проти COVID-19 у місті Кропивницькому – 73,3% дорослого населення зробили щеплення. Кількості вакцин від COVID-19 наразі достатньо».