• 18.05.2024

Всесвітній день боротьби з малярією – 25 квітня

Кві 25, 2023

Мета – роз’яснити, що малярія виліковна, однак слід пам’ятати про профілактичні заходи.

Всесвітня організація охорони здоров’я у 2015 році ухвалила «Глобальну технічну стратегію боротьби з малярією на 2016-2030 роки». Головними її положеннями є складні, але досяжні завдання: зменшити кількість нових випадків малярії та рівень смертності від малярії як мінімум на 90%; ліквідувати малярію, як мінімум в 35 державах; запобігати поверненню малярії в країни, вільні від малярії.

Малярія – загрозливе для життя захворювання, яке викликають паразити роду Plasmodium, а переносять від хворої до здорової людини самки комарів роду Anopheles. Можлива передача хвороби при переливанні крові, через медичні інструменти, внутрішньовенні ін’єкції, від хворої вагітної жінки до плоду.

За даними ВООЗ, це захворювання продовжує загрожувати 40% населення світу, щороку на малярію хворіє понад 500 мільйонів людей, а понад 1 мільйон помирає від цієї недуги. Найважчий тягар малярії лежить на країнах Африки на південь від Сахари, але хвороба також вражає людей в Азії, Латинській Америці, на Близькому Сході і навіть у деяких частинах Європи.

Небезпечні (ендемічні) з малярії країни відвідують щороку мільйони туристів, багато з них хворіють на малярію під час відвідування цих країн і тисячі – після повернення додому.

Малярія — трансмісивна інфекційна хвороба, якій властиві періодичні напади гарячки, збільшення печінки та селезінки, анемія. Її спричиняють чотири види плазмодіїв: триденну малярію - P.vivax, чотириденну - P.malariae, особливий вид триденної - P.ovale, тропічну - P.falciparum.

Малярія продовжує залишатись дуже великою проблемою сучасної медицини. Загальна частка захворюваності на малярію становить 2,6% від усіх захворювань у світі.

ВООЗ прогнозує щорічне підвищення захворюваності на малярію в середньому на 16%.

Смертність від малярії коливається від 1,5 мільйона людей щороку, причому 85% від цього показника становить смертність від малярії в Африці. У відсотковому відношенні смертність від малярії сягає 4–5% від загальної смертності у світі.

В Україні за 2022 рік усього зареєстровано 10 випадків малярії проти 38 випадків за 2021 рік. Захворюваність на малярію в Кіровоградській області має спорадичний характер, реєструються поодинокі випадки захворювання на тропічну малярію серед осіб, які захворіли або нещодавно повернулись з країн, ендемічних із малярії.

У 2021-2022 роках випадків малярії в області не зареєстровано. Один випадок захворювання на тропічну малярію було зареєстровано в 2020 році у мешканця Дніпропетровської області, що повернувся з Республіки Малі та тимчасово проживав у м. Кропивницький.

У лютому цього року фахівці обласної бактеріологічної лабораторії ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» зафіксували випадок захворювання на тропічну малярію у чоловіка зі Світловодської ТГ.

Людям, які планують відвідати ендемічні з малярії країни, слід запам’ятати такі правила:

🔹бути обізнаним щодо ризику зараження, інкубаційного періоду, основних симптомів малярії;

🔹берегтися від укусів комарів;

приймати протималярійні препарати з метою особистої профілактики;

🔹негайно звертатись до лікарів у разі появи лихоманки;

🔹особиста хіміопрофілактика – це вживання протималярійних препаратів людьми, які виїжджають у високоендемічні осередки малярії. Приймання хіміопрепаратів починають за тиждень до в’їзду у вогнище, продовжують протягом всього перебування у вогнищі та протягом 4-6 тижнів після виїзду з вогнища.