• 02.05.2024

Річниця аварії на Чорнобильській АЕС

Кві 26, 2023

26 квітня в Україні та світі відзначається День пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф та День пам'яті аварії на ЧАЕС.
О 1 год 23 хв за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства: вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС і сумарна кількість ізотопів, викинутих у повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що приблизно у 40 разів більше, ніж під час вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.
Чорнобильська АЕС стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. У результаті аварії на ЧАЕС було повністю зруйновано атомний реактор. У довкілля потрапили радіоактивні речовини, а хмара, що утворилася, рознесла їх на значні ділянки території колишнього Радянського Союзу. Відбулося радіоактивне зараження території загальною більше, ніж 200 тис. км2.
До групи ризику потрапили персонал ЧАЕС, учасники ліквідації наслідків аварії, евакуйовані люди та населення уражених територій.
Чорнобильська аварія стала не тільки величезною трагедією і найбільшою екологічною катастрофою 20 століття, а й уроком всьому людству, показавши, що ядерна енергія, яка вийшла з-під контролю, не визнає кордонів.
З початку 2023 року ядерна безпека в Україні була кілька разів під серйозною загрозою. Військові російської федерації утримували зону відчуження, зокрема, майданчик Чорнобильської АЕС та саму станцію з 24 лютого до 31 березня.
Переміщення у великій кількості важкої військової техніки спровокували підвищення рівня радіації, а знеструмлення майданчика ЧАЕС поставило під загрозу виведення з ладу сховищ відпрацьованого ядерного палива.
Крім того, 4 березня російські війська захопили Енергодар Запорізької області – місто, в якому розташована АЕС. Того ж дня окупанти відкрили вогонь по атомній електростанції.
Обстріли тривали кілька годин, російські військові влучили в тренувальний центр станції. Пожежу ліквідували. З того часу Запорізька АЕС контролюється російською армією та представниками «Росатому».
Сьогодні Україна попереджає про катастрофічні наслідки і вимагає від росії повернення контролю над станцією. Наразі терміново необхідні дії міжнародної спільноти задля виведення окупантів із території Запорізької АЕС та передачі її під повний контроль компетентного легітимного оператора - українського Енергоатому, а також відновлення умов збереження ядерної, радіаційної і фізичної безпеки ядерного об'єкта.