• 09.05.2024

Дифтерія: просвітницька кампанія серед батьків дітей молодшого шкільного віку

Кві 30, 2023

28.04.2023 р. помічник лікаря-епідеміолога відділу імунопрофілактики ДУ «Кіровоградський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Світлана Свєташева провела інформаційно–просвітницьку кампанію серед батьків дітей молодшого шкільного віку. Захід проводився у комунальному позашкільному навчальному закладі «Кіровоградський обласний центр дитячої та юнацької творчості».
Дифтерія – гостре інфекційне захворювання, яке протікає з ураженням верхніх дихальних шляхів, інтоксикацією та загрожує ускладненнями з боку міокарда, нирок та нервової системи.
Джерелом розповсюдження інфекції є хвора людина, яка виділяє збудника в зовнішнє середовище під час хвороби та в період одужання. Хворіють на дифтерію як діти, так і дорослі, які не мають щеплень або не одержали повну їх кількість.

Єдиним засобом попередження дифтерії є профілактичні щеплення. Вони забезпечать стійкий імунітет і будуть ефективними лише у випадку здійснення своєчасно та в повному обсязі.
Правець – важка інфекційна хвороба з високою летальністю, що виникає при інфікуванні будь-яких ран. Зараження виникає при забрудненні збудником травм із пошкодженням шкірних покривів та слизових оболонок. Захворювання також може виникнути внаслідок опіків та укусів тваринами.
Основним та найефективнішим методом попередження правця є активна імунізація. Планові щеплення проводяться дітям з 2 -х місячного віку. Повний курс первинної імунізації передбачає вакцинацію, що включає 3 щеплення з інтервалом у 2 місяці АКДП – вакциною. Для надійного імунітету доросле населення повинно отримувати щеплення 1 раз на 10 років.

При травматичних ураженнях шкірного покриву важливо своєчасно звернутися за медичною допомогою та провести екстрену профілактику правця, яка передбачає первинну хірургічну обробку рани з призначенням профілактичних щеплень для створення імунобіологічного захисту.
Профілактичні щеплення можна отримати в лікувально–профілактичному закладі за місцем проживання за призначенням сімейного лікаря.