• 28.03.2024

Що потрібно знати, щоб не захворіти на діабет!

Лис 14, 2018

14 листопада –  Всесвітній день боротьби  проти діабету.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, більше 400 мільйонів чоловік у всьому світі хворіють на діабет. У переважної більшості – другий тип захворювання, при якому клітини втрачають чутливість до інсуліну. Як захиститися від цієї пандемії?

1. Не паліть. Куріння знижує чутливість організму до інсуліну – цей гормон контролює рівень цукру в крові.
2. Знизьте рівень стресу. Коли ви нервуєте, ваш організм вивільняє глюкозу. І якщо стрес стає хронічним, це може призвести до підвищення рівня цукру.
3. Не вживайте наркотики. Амфетаміни, екстазі, MDMA – за даними Глобального співтовариства діабету, ці речовини пригнічують дію інсуліну. Якщо вживати їх систематично, вони можуть спровокувати захворювання.
4. Не приймайте ліки бездумно. Стероїди, антипсихотики і деякі ліки від астми впливають на рівень цукру. Обговорюйте з лікарем, наскільки їх користь для вашого здоров’я переважує потенційні ризики. І ніколи не займайтеся самолікуванням.
5. Слідкуйте за харчуванням. Ожиріння легко може дати старт діабету 2-го типу. Обмежуйте себе в калоріях і вуглеводах: це необхідно для того, щоб не навантажувати підшлункову залозу і не товстіти. При цьому потрібно харчуватися різноманітно і їсти більше овочів. Якщо ж у вас вже є зайві кілограми і вам за 40, регулярно перевіряйте рівень цукру в крові і слідкуйте за артеріальним тиском.
6. Займайтеся спортом. Американська діабетична асоціація попередила, що сидячий спосіб життя послаблює дію інсуліну. Водночас навіть легкі фізичні навантаження його підсилюють. Дотримуйтеся правила: як мінімум 30 хвилин в день потрібно бігати, плавати, танцювати і т. д.
7. Не ігноруйте симптоми. Втома, спрага, часте сечовипускання, втрата ваги, підвищений рівень цукру в крові, бархатисті-коричневі плями на шкірі – якщо у вас з’явилися ці симптоми, потрібно негайно звернутися до лікаря. Чим раніше вам поставлять діагноз “діабет” або “переддіабет”, тим нижче буде ризик ускладнень.
Відділ організації досліджень фізичних та хімічних факторів та епідемічного нагляду за неінфекційними хворобами                                     

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua

1 051 Переглядів