• 15.05.2024

Посилення системи управління в сфері імунопрофілактики населення

Тра 16, 2023

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Viktor Liashko та Міністерством охорони здоров’я України повідомляє:

Функції логістики та розподілу з дотриманням умов холодового ланцюга під час транспортування та зберігання вакцин передано до Центрів контролю профілактики хвороб. Відповідне рішення прийнято Урядом.
Чому це важливо? Таке рішення повністю відповідає світовим та європейським стандартам у сфері протидії інфекційним захворюванням та дозволяє наблизити послуги з імунізації для кожного українця, забезпечивши безперебійну наявність вакцин на рівні пунктів щеплень.
Підготовка тривала майже 2 роки. Саме стільки знадобилось МОЗ та міжнародним партнерам, аби забезпечити Центри контролю та профілактики хвороб в кожній області усім необхідним обладнанням.
Зокрема, в межах співпраці з міжнародними партнерами UNICEF та ВООЗ, у партнерстві з ЄС, у ЦКПХ по країні оснащено 26 холодових кімнат (на загальну суму 924 тисяч доларів) та передано 36 автомобілів (30 мінібусів і 6 вантажних автомобілів на загальну суму 2,36 млн доларів).

«Зі свого боку, МОЗ із міжнародними партнерами забезпечили ЦКПХ у кожній області усім необхідним обладнанням для зберігання та перевезення вакцин, щоб вони мали можливість повноцінно забезпечити усі логістичні процеси з дотриманням вимог холодового ланцюга», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

У межах спільного проєкту МОЗ та Світового Банку, заклади охорони здоров'я та ЦКПХ отримали спеціалізоване холодильне обладнання (2068 од. – холодильники з льодовим захистом; 1034 од. – морозильні камери з акумулятором холоду; 2066 од. – мережеві комбіновані холодильники; 4134 од. – пристрої контролю температури (логери) на загальну суму 11,2 млн доларів США).
Питання вакцинації залишається одним із ключових. Наразі рівень охоплення рутинними щепленнями в Україні, на жаль, не досягає показників, що рекомендовані ВООЗ. Профілактичні щеплення важливі і під час війни, оскільки сьогодні лікарні переорієнтовані на військові рейки і передусім сфокусовані на допомозі пораненим і постраждалим. Тому робимо все, аби вакцинація стала ближчою, зручнішою та доступнішою.