• 15.05.2024

17 травня – Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією (гіпертонією)

Тра 17, 2023

Артеріальна гіпертензія, або гіпертонія – це підвищення артеріального тиску, стан, наслідки якого є найчастішою причиною передчасної смерті.

Підвищений артеріальний тиск без належного лікування може призвести до інфаркту, інсульту, ниркової чи серцевої недостатності, погіршення зору та інших ускладнень. До 40% хворих на артеріальну гіпертензію навіть не підозрюють у себе недугу, бо часто ця хвороба протікає безсимптомно.

Щоб виявити артеріальну гіпертензію, необхідно знати її ознаки, регулярно вимірювати тиск та спостерігати за власним станом.

Симптоми:

🔹підвищений тиск;

🔹головний біль (найчастіше в потиличній чи тім’яній частині);

🔹періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення;

🔹біль в ділянці серця;

🔹підвищене серцебиття (понад 90 разів на хвилину в спокійному стані);

🔹відчуття задухи.

До груп ризику потрапляють перш за все люди з обмеженим фізичним навантаженням, курці та люди із зайвою вагою.

Профілактика:

✅ підтримуйте нормальну масу тіла;

✅ відмовтесь від куріння;

✅ обмежуйте кількість спожитого алкоголю. За даними ВООЗ, безпечної дози алкоголю не існує. Тому будь-яке вживання алкоголю становить небезпеку;

✅ регулярно займайтеся фізичними вправами;

✅ обмежуйте споживання солі;

✅ уникайте стресів;

✅ вживайте продукти, багаті на калій.

Замислитись про профілактику гіпертонічної хвороби необхідно в молодому віці, особливо, якщо хто-небудь із близьких родичів хворів на серцево-судинні захворювання.

Відмовтесь від паління, надмірного вживання алкоголю, уникайте стресових ситуацій, підтримуйте нормальну масу тіла та регулярно займайтесь спортом на свіжому повітрі – саме ці прості і корисні звички стануть запорукою міцного здоров’я та довголіття!