• 15.05.2024

ТБ «Суспільне Кропивницький»: Надія Оперчук про профілактику кліщових бореліозів та протикліщові заходи

Тра 17, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю ТБ «Суспільне Кропивницький», в якому розповіла про профілактику кліщових бореліозів та протикліщові заходи з метою запобігання розповсюдженню серед населення хвороби Лайма, що передається людині через укуси кліщів.
«З метою зниження ризику захворювання мешканців на хворобу Лайма необхідно своєчасно проводити як хімічну акарицидну, так і механічну обробку територій», - зазначила Надія Оперчук. За її словами, варто також скошувати високу траву та іншу високу рослинність біля алей, у парках та місцях відпочинку людей.
Щоб уникнути укусів кліщів, головна державна санітарна лікарка радить одягати на природу та для прогулянки вбрання світлого кольору із довгими рукавами, що дасть змогу швидше виявити кліща й вчасно позбутися небажаного гостя. Особливо треба бути уважними наразі, адже в природі сезонна активність кліщів спостерігається щорічно з березня по листопад, але має піки активності: в квітні-травні та серпні-вересні.
Надія Оперчук рекомендує громадянам кожні 2 години оглядати себе та своїх супутників, особливо дітей, аби вчасно виявити кліщів. На прогулянці не ходити близько біля високої трави та високої рослинності, де кліщів найбільше. Після повернення додому й ретельного огляду в разі виявлення кліща варто звернутися до найближчого травмопункту або іншого закладу лікувальної мережі з метою видалення кліща з тіла.
За відсутності можливості звернутися до лікувального закладу, кліща варто видалити самостійно та обробити місце укусу йодом. «Самого ж кліща необхідно здати в лабораторію особливо небезпечних інфекцій ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (м. Кропивницький, вул. Миколи Садовського, 40/9) для дослідження», - інформує населення Надія Оперчук.
Станом на сьогодні, 17 квітня 2023 року, зареєстровано 8 випадків хвороби Лайма серед дорослого населення Кіровоградської області. Минулого року станом на 1 квітня 2022 року було зареєстровано 1 випадок хвороби Лайма: захворіла 55-річна жінка, мешканка міста Кропивницького.