• 15.05.2024

Українські свята: день вишиванки – історія свята, традиції

Тра 18, 2023

Сьогодні в Україні відзначають день вишиванки – це свято, що єднає українців по всьому світу. І хоч воно відносно молоде (було започатковане в 2006 році), багато українців уже встигли полюбити його. Відзначається свято в третій четвер травня. У цей унікальний національний день мільйони українців різного віку дістають із шафи своє національне вбрання – вишиванку та йдуть у ній до школи, університету та на роботу.
Свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку: вдягнути вишиванку, адже свято має глибокий зміст. По всьому світу об'єднуються українці в одній ідеї й демонструють, що мають власну самоідентифікацію та громадянську позицію, культурну освіченість та духовну свідомість.
День вишиванки не передбачає певних обов'язкових заходів, але згуртовує та об’єднує українців. І протягом усієї історії свята з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, флешмоби, хода, конкурси, вечорниці та ярмарки. Цей день завжди супроводжується усміхненими обличчями чи то в транспорті, чи то просто на вулиці.
Пам'ятайте: у вишитих візерунках фактично зашито код нашої нації. Але що ж символізують орнаменти на вишиванці? Про це читайте у нашому наступному випуску.