• 03.05.2024

Кіровоградщина нарощує темпи імунізації місцевого населення та внутрішньо переміщених громадян

Чер 2, 2023

В умовах війни дуже важливо вчасно вакцинувати місцеве населення та внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) згідно з «Календарем профілактичних щеплень». Фахівці відділу імунопрофілактики ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» приділяють особливу увагу проведенню імунізації серед населення проти гострої респіраторної інфекції COVID-19. Найбільш вразливими є люди старшого віку.

На сьогодні Кіровоградська область забезпечена вакцинами в достатній кількості. Наявний кадровий потенціал, працюють пункти імунізації для надання послуг імунопрофілактики місцевому населенню та ВПО в області.

На підтримку вакцинальної кампанії в регіоні в рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я та Світового банку заклади охорони здоров’я Кіровоградщини отримали необхідне холодильне обладнання. У межах переоснащення центрів контролю та профілактики хвороб Кіровоградщина отримала нове холодильне обладнання та холодову кімнату для зберігання, а також транспортування вакцин і анатоксинів із дотриманням умов холодового ланцюга. Це дозволяє забезпечити повний цикл вакцинації населення та наблизити послуги з імунізації до кожного жителя області, незалежно від його місця перебування.

Під час воєнних дій ризики виникнення керованих інфекцій зростають. Під особливою загрозою опинилися діти, які не мають потрібних профілактичних щеплень або щеплені з порушенням календаря щеплень. Спільно з медичними працівниками закладів охорони здоров’я проводимо комунікаційні та інші організаційні заходи з вакцинації дітей проти дифтерії, кору, поліомієліту та інших інфекцій, контрольованих засобами специфічної профілактики, які за певних умов можуть поширюватись дуже швидко і загрожувати здоров’ю та життю дитини.

Показники охоплення обов’язковими щепленнями дітей в декретованих вікових групах в області задовільні. Разом з тим однією з найважливіших задач, які стоять перед медичними працівниками первинної ланки – своєчасне проведення профілактичних щеплень, щоб прошарок неімунізованих дітей не збільшувався.

Окрім вакцин для рутинних щеплень, держава також гарантує доступність і безоплатність вакцин проти COVID-19. Наразі в області в наявності 4 види вакцин, в тому числі для імунізації дітей з 5-річного віку. Вірус продовжує циркулювати в Україні. Восени очікується черговий сезонний сплеск захворюваності.

Темпи охоплення щепленнями проти COVID-19 у Кіровоградській області треба посилювати. На сьогодні 63,3% мешканців області, в тому числі ВПО, отримали одне щеплення від коронавірусу; базовий курс вакцинації пройшли 60,7% осіб. Дорослим групи ризику рекомендовано при першій нагоді отримати базовий курс щеплень та бустерні дози для подовження дії вакцини. Особливо це стосується людей з хронічними захворюваннями та старше 60 років, які мають отримати 2 бустерні (ревакцинальні) дози вакцини.

У рамках спільних проєктів з ВООЗ та ЮНІСЕФ ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» отримав міжміський автобус із символічним написом: «Вакцинація на захисті вашого здоров’я», авто для проведення щеплень підлеглому контигенту у віддалених населених пунктах та транспортування вакцин згідно розподілу з дотриманням холодового ланцюга відповідно узгоджених логістичних маршрутів.