• 05.05.2024

Ознаки якісної та корисної полуниці

Чер 6, 2023

На прилавках ринків та крамниць уже з’явилася перша полуниця. Вона справжня «захисниця» нашого організму, містить багато вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Полуниця багата на вітаміни групи В, А, С, Е, РР, К, сахариди, каротин, фолієву кислоту, калій, кальцій, магній, натрій, залізо, цинк, фосфор та органічні кислоти (яблучну і саліцилову), а також клітковину і пектини.
Щоб обрати дійсно органічну та натуральну полуницю, необхідно провести 5 етапів оцінки:
1. Свіжість. Полуниця повинна бути свіжою: зірваною не більше, ніж 48 годин тому. Якщо довго зберігати ягоду у холодильнику, то вона втратить свій смак, колір та запас вітаміну С. Краще купувати ягоди з «хвостиками». Така полуниця довше зберігає свіжість і не «стікає». «Хвостики» повинні бути зеленими, а не сухими та прив’яленими. Уникайте пакування з поліетилену без продихів чи дірок. Полуниця має дихати та не впрівати, в іншому випадку вона швидко псується.
2. Розмір. До купівлі полуниці дуже великого розміру треба ставитись з обережністю. Деякі сорти відрізняються великими ягодами, але це не завжди означає, що вона смачна. Гігантські плоди містять багато води, надлишок різних добрив і не мають звичного смаку та аромату. З точки зору корисності, більш дрібні плоди більш насичені вітамінами, ніж великі.
3. Колір. Якісна полуниця в стиглому вигляді має яскраво-червоне забарвлення. Темні тони - показники перезрілості, насиченості нітратами чи селітрою. Білий або зелений кінчик - ягода ще не дозріла. Листки навколо повинні бути зеленими та не сухими. Пожухле листя на «хвостику» свідчить про те, що плоди зібрані кілька діб тому.
4. Аромат. Після огляду перейдіть до запаху. Полуниця, вирощена без додаткових хімікатів, має природній приємний аромат. Якщо його немає або він дуже слабкий, полуниці «допомогли» рости хімічні речовини.
5. Смак. Визначити смак полуниці можна за зовнішнім виглядом, не куштуючи її. Якщо між зеленими листочками, що обрамляють ягоду, та самим плодом є відстань, тоді полуниця буде солодкою. Якщо листочки щільно прилягають до ягоди, смак кислуватий. Маючи можливість спробувати полуницю до покупки на смак, зробіть це. Про кількість нітратів, що зашкалюють, сигналізуватиме різкий присмак металу. Норма нітратів у ягодах – 60 мг на 1 кг. Найкращий спосіб вберегти себе від отруєння – їсти полуницю в сезон, що триває в червні, – тож саме зараз ягода найбезпечніша.
Щоб мінімізувати вплив нітратів, добре вимийте полуницю перед подачею на стіл.Можна замочити ягоду у воді на 5-7 хв, а тоді ще раз промити. Не треба купувати полуницю, яку продають біля доріг, на стихійних ринках.
Керуючись цими порадами, ви зменшуєте ризик придбати до столу шкідливу або зіпсовану полуницю. Ставтеся до вибору уважно та майте частку сумніву, коли ваша рука автоматично потягнеться до найбільшої та яскраво-червоної ягоди на прилавку. Пам’ятайте: часом зовнішність буває оманлива!