• 08.05.2024

Інтерв’ю Надії Оперчук Суспільному ТБ: правець – небезпечне захворювання. Вакцинуйтесь!

Лип 4, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю Суспільному ТБ та проінформувала про важку інфекційну хворобу правець, що виникає при інфікуванні будь-яких ран. Летальність при цьому захворюванні до 70%.

За словами Надії Оперчук, за 5 місяців поточного року в Україні випадків захворювання на правець не зареєстровано. У Кіровоградській області останній випадок захворювання на правець зареєстрований у 2013 році у 49-річного мешканця Онуфріївського району, с. Омельник, який закінчився летально.
Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області наголошує: «У період воєнного стану надзвичайно актуальними постають питання збереження здоров’я військовослужбовців, профілактики серед них інфекційних хвороб, у тому числі правця. Водночас існує високий ризик і серед цивільного населення».
Саме тому Надія Оперчук просить щеплюватися від правця. Планові щеплення проводиться дітям із 2-х місячного віку. Повний курс первинної імунізації передбачає вакцинацію, що включає 3 щеплення з інтервалом у 2 місяці. Першу ревакцинацію АКДП-вакциною проводять у 18 місяців, в подальшому здійснюється ревакцинація АДП та АДП-М анатоксинами в 6 та 16 років. Для надійного імунітету доросле населення повинно отримувати щеплення 1 раз на 10 років.
Для екстреної профілактики правця головна державна санітарна лікарка рекомендує використовувати АДП-М- анатоксин за призначенням хірургічної служби або сімейного лікаря. Профілактичні щеплення проти правця можна отримати в лікувально-профілактичному закладі за місцем проживання за призначенням лікаря. «Не нехтуйте вакцинацією! Прості речі рятують життя!» - зазначає Надія Оперчук. Вакцинація проводиться безкоштовно.