• 18.05.2024

Інтерв’ю Надії Оперчук: чи варто купатися у водоймах Кропивницького та області?

Лип 10, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю інформаційному виданню «Точка доступу: новини Кропивницького». За її словами, у період воєнного стану епіднагляд за водоймами посилено. Це пов’язано із підривом Каховської ГЕС та значною міграцією населення, через що не виключається завезення на Кіровоградщину збудників будь-яких інфекційних хвороб.

Як зазначила Надія Оперчук, фахівці Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб в теплу пору року систематично проводять дослідження води з місцевих водойм. Дослідження міських пляжів Кропивницького проводяться 1 раз на 2 тижні.
За висновками лабораторних досліджень, на жодному з трьох пляжів Кропивницького («Ковалівський», «Новомиколаївський» та «Міський сад») наразі купатися не можна через забруднену воду, оскільки фіксується у 7-9 разів перевищення норми по коліфагам, що свідчить про вірусне забруднення води.
«Загалом у кожній з 49-ти громад Кіровоградської області воду з водойм систематично досліджують (також 1 раз на 2 тижні) на мікробіологічні показники, санітарно-хімічні показники та збудник особливо небезпечної інфекції холерний вібріон», - відзначає головна державна санітарна лікарка.
Як свідчать результати лабораторних досліджень, холерний вібріон на території Кіровоградської області не виявлений. У водах поверхневих водойм та місцях масового відпочинку населення Кіровоградщини знайдено лактозо-позитивні кишкові палички, що можуть загрожувати кишковими інфекціями та розладами кишкового тракту. Крім цього, фахівцями Центру виявлено коліфаги, що свідчить про вірусне забруднення поверхневих вод.
Надія Оперчук говорить: «Результати досліджень фахівці установи відразу повідомляють місцевим органам влади, направляючи офіційного листа, де зазначають результати досліджень. І якщо вода не відповідає санітарним вимогам, рекомендують владі встановити таблички стосовно заборони купання».
Безпечно купатися можна в наступних водоймах Кіровоградщини: громадський пляж «Голубе озеро» Світловодської ТГ, громадські селищні пляжі №1 та №2, що в Новоархангельську, місце відпочинку «Квітуча балка» та урочище «Терник» Новгородківської ТГ, міський пляж та пляж «Андрушкін яр» у м. Світловодськ, а також міський пляж у Гайворонській ТГ та верхній став у Онуфріївці.