• 19.05.2024

11 липня – Всесвітній день шоколаду

Лип 11, 2023

Багато хто цікавиться, корисний чи шкідливий чорний шоколад, і на скільки можна покращити своє здоров’я, вживаючи його? Основною сировиною для його виробництва є какао та цукор, і чим більше какао, тим вищий рівень корисних властивостей чорного шоколаду.

Какао–боби, що входять до складу чорного шоколаду, містять особливі речовини, так звані флавоноїди, що слугують захистом від інфарктів та інсультів, позитивно впливають на нервову систему й працюють, як антиоксиданти. Тож основна користь гіркого чорного шоколаду криється в його складі.
Так само можна стверджувати, що шоколад не є джерелом підвищення ваги всупереч його високої калорійності, оскільки він досить легко засвоюється організмом. Шоколад може бути частиною здорового раціону, але тільки при помірному його вживанні. Високий вміст у шоколаді ефірної олії перешкоджає відкладенню холестерину на стінках судин, тим самим рятуючи від атеросклерозу, перешкоджаючи утворенню тромбів.
Результати досліджень японських вчених довели, що при вживанні 50 г чорного шоколаду щодня з’являється можливість профілактики раку та виразкової хвороби. Віддаючи перевагу тільки чорному шоколаду, ви поповнюєте свій організм магнієм, кальцієм, фосфором, антиоксидантами й високою концентрацією чудодійної ефірної олії.
Чорний шоколад здавна вважається найкращим засобом для зняття стресу та депресії. Завдяки вмісту в ньому оптимальної кількості кофеїну й фенолу, які сприяють спалюванню жиру, можна знизити вагу. Одночасно не можна забувати й про те, що в шоколаді міститься велика кількість цукру та рослинних жирів і це прямий шлях до отримання зайвих кілограмів, якщо їсти шоколада забагато. Так само це може погано відбитися на роботі серцево-судинної системи, що є загальноприйнятою шкодою від чорного шоколаду.
А великий вміст в какао-бобах теоброміну – алкалоїду, який за своїм впливом на організм дуже схожий на кофеїн, може призвести до безсоння або до підвищеного стану збудливості. Тому також не рекомендується їсти шоколад незадовго до сну. За медичними показаннями та біологічними нюансами солодощі ліпше перенести на ранок. Шкідливим гіркий чорний шоколад може бути для алергіків та діабетиків.
Підбивши підсумок користі та шкоди шоколаду, можна дійти висновку: шоколад можна їсти, але не більше 50 г на день. Тому, якщо ви є великим любителем чорного гіркого шоколаду та прихильником його користі для організму людини, вживайте його в помірних кількостях у першій половині дня та залишайтесь здоровою і щасливою людиною!