• 03.05.2024

Як вберегти домашніх тварин від радіаційної небезпеки

Лип 13, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю журналістам Суспільного ТБ та поінформувала, як поводитись із домашніми тваринами при радіаційній аварії.

Зокрема, Надія Оперчук відзначила, що потрібно якнайшвидше провести тварин у будівлю й щільно зачинити вікна та двері. Треба помити або обробити свого домашнього улюбленця водою. Якщо є можливість – використовувати мило або шампунь, якщо немає доступу до води – протерти тварину вологими серветками.
У разі порізів чи подряпин у тварини необхідно закрити їх, щоб під час миття запобігти потраплянню радіоактивного матеріалу в рану. При цьому тримати тварину якомога далі від вікон, дверей та щілин.
Корм та воду для домашніх тварин потрібно зберігати у герметичних контейнерах або пляшках. Перед відкриванням контейнер/пляшку необхідно протирати вологими серветками або мокрим рушником. Так само промити водою або вологими серветками посуд та килимки для тварин.
Надалі очікуйте на інструкції від влади. У разі відповідної рекомендації, проведіть тварині йодну профілактику. Як зазначила Надія Оперчук, калій йодид для тварин потрібно дозувати так:
- кішкам і собакам вагою до 10 кг - 50 мг;
- собакам вагою 10-30 кг - до 85 мг;
- собакам вагою більше 30 кг - до 125 мг.
Йодну профілактику варто проводити лише у разі офіційного повідомлення влади.
У разі евакуації потрібно рухатися з твариною швидко, але не бігти, аби додатково не здіймати радіоактивний пил. Для евакуації невеликих тварин - використовувати спеціальні переноски. За можливості покрити їх щільною тканиною. Після прибуття до пункту евакуації зніміть тканину з переноски та обробіть тварину вологими серветками.