• 03.05.2024

Презентація досліджень щодо стану водних ресурсів у Бобринецькій ТГ

Лип 14, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук за участі представників управління і питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Кіровоградської ОДА, департаменту екології, природних ресурсів та паливно-енергетичного комплексу Кіровоградської ОВА, Регіонального офісу водних ресурсів у Кіровоградській області, експертів з екологічних питань та представників мас-медіа, взяла участь у презентації дослідження щодо стану водних ресурсів та їх впливу на довкілля і здоров’я населення, організованої представниками ГО «Флора».

Також громадські активісти організували престур у місто Бобринець, де відбулася зустріч із представниками місцевої влади, відвідування Полум’янського водосховища (р. Сугоклея) та здійснено скрінінг його поверхневих вод, станції першого та другого підйомів водозабору Бобринецького міського КП «Міськводоканал», станцію очистки води в кінцевій точці водогону. Також було здійснено скрінінг поверхневих вод р. Сугоклея у Міському саду.

Окремо Надія Оперчук наголосила на небезпеці нітратів у колодязній воді та їхньої токсичної дії на організм. Накопичуючись в організмі людини, нітрати викликають метгемоглобінемію, тобто реагують із гемоглобіном крові, утворюючи метгемоглобін.
У результаті погіршується самопочуття, з’являється млявість. Встановлено, що нітрати впливають на органи травлення, в тому числі виникнення ракових пухлин в шлунково-кишковому тракті у людини, на діяльність серцево-судинної системи (гіпертонія).

Загалом, захід викликав чималий інтерес серед представників влади, громадських активістів та журналістів, адже був покликаний привернути увагу до вирішення екологічних проблем, які значною мірою впливають на стан водних ресурсів, а отже, і здоров’я місцевого населення.
За результатами зустрічі був напрацьований план поліпшення водозабезпечення Бобринецької ТГ.