• 16.05.2024

Інтерв’ю Надії Оперчук ТБ «Суспільне Кропивницький»: сучасні умови зберігання вакцин та їх належне транспортування

Лип 26, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю «Суспільне Кропивницький», у якому розповіла про нову спеціально обладнану холодову кімнату Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб для зберігання вакцин.

World Health Organization Ukraine, UNICEF Ukraine, Міністерство охорони здоров’я допомогли Уряду України модернізувати систему холодового ланцюга: наразі старі холодильники замінено на нове високотехнологічне обладнання, яке відповідає найвищим міжнародним стандартам. Надія Оперчук також зазначила, що фахівці Центру забезпечують повноцінне виконання функцій з імунопрофілактики, які рішенням уряду розширено.

«Такими кроками МОЗ дбає, щоб зберігати, розподіляти та перевозити вакцини до пунктів щеплення максимально безпечно. Тож послуги з імунізації наразі стали ще доступнішими для кожного українця», – зазначила головна державна санітарна лікарка.
Холодова кімната розрахована на півтори тонни одночасного зберігання вакцин – це понад 20 тисяч доз.

За словами Надії Оперчук, холодовий ланцюг розпочинається з моменту доставки вакцини від виробника і включає усі етапи транспортування та зберігання, доки вакцина не потрапить до кінцевих споживачів. Спеціалізоване холодове обладнання допомагає підтримувати належний температурний режим, а, отже, зберігати якість та ефективність вакцини.

З липня поточного року рефрижераторний транспортний засіб установи транспортував та продовжує доставляти вакцини від різних інфекційних хвороб у найвіддаленіші куточки Кіровоградської області. «Таким чином наразі забезпечено безперебійну доставку вакцин. І кожен українець, прийшовши на вакцинацію, буде впевнений у якості вакцини та умовах її зберігання», – говорить генеральна директорка Центру.