• 16.05.2024

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом

Лип 28, 2023

Датою для його впровадження став день народження американського лікаря Баруха Самюеля Блумберга, лауреата Нобелівської премії, який відкрив вірус гепатиту B.

Вперше такий день було проведено в 2008 році за ініціативи Міжнародного альянсу боротьби з гепатитом. Ця дата — нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення такого важкого захворювання, як гепатит.

Гепатит є одним з найбільш серйозних і поширених інфекційних станів на планеті, є глобальною проблемою в зв’язку з тягарем хвороби і смерті, з можливістю викликати спалахи і приводити до епідемічного поширення захворювання.

Вірусні гепатити - це велика група захворювань, які викликаються вірусами, що здатні розмножуватися безпосередньо в клітинах печінки з наступним порушенням їх функцій. Виникає гостре та/або хронічне запалення печінки, яке деколи призводить до цирозу і, навіть, раку.

Сьогодні відомо вісім типів вірусу гепатиту: A, B, C, D, E, J, F, TT.

Віруси гепатиту вважаються одним з основних факторів ризику для здоров'я людства в цілому. За даними Всесвітньої Організації Охорони здоров’я, в світі нараховується близько 2 млрд осіб, які були інфіковані вірусним гепатитом групи В, 150 млн - гепатитом групи С, 1,4 млн - гепатитом групи А, 20 млн - гепатитом групи Е.