• 16.05.2024

Треніг для фахівців закладів охорони здоров’я з проведення catch-up кампанії з вакцинації проти кору, паротиту та краснухи дитячого населення Кіровоградської області

Лип 28, 2023

Провідні фахівці відділу імунопрофілактики ДУ «Кіровоградський центр контролю та профілактики хвороб» за участю координатора відділу інфекційного контролю КНП «Обласна клінічна дитяча лікарня Кіровоградської обласної ради» 27.07.2023 року провели тренінг для лікарів – педіатрів, сімейних лікарів загальної практики, медичного персоналу пунктів профілактичних щеплень, фахівців мобільних бригад з імунізації та інших відповідальних осіб у форматі онлайн на тему: «Реалізація обласного Плану проведення «наздоганяючої» catch-up кампанії з вакцинації проти кору дитячого населення».

До програми тренінгу включені основні завдання, які повинен виконувати медичний працівник, щоб своєчасно провести якісну сесію імунізації. Теоретичні аспекти тренінгу основані на практичному досвіді багаторічних спостережень за епідемічним процесом захворюваності на кір в Україні та області. Активно втілені в життя рекомендації ВООЗ щодо використання комбінованої живої вакцини проти кору, паротиту та краснухи (КПК), яка провокує адекватну імунну відповідь одночасно на 3 інфекції та полегшує реалізацію діючих стратегій імунізації.

Відповідно робочої програми дня до учасників тренінгу звернулась з вітальним словом Наталя Дьяченко, завідувачка відділу імунопрофілактики, й звернула увага на те, що кір – одна з найбільш заразних інфекцій, відомих у світі. Хвороба має серйозні ускладнення і всі діти та дорослі, які не отримали щеплення ,залишаються під загрозою. Щеплення від кору – надійний захист. Щеплення проти кору включені до Національного календаря імунізації. Вакцина проти кору безоплатна для дітей в Україні.
Приймала активну участь у тренінгу і лікар-епідеміолог відділу імунопрофілактики ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Людмила Ігнатьєва, яка звернула увагу учасників тренінгу на протипоказання для вакцинації КПК та випадки побічних реакцій (НППІ) після застосування вакцини КПК. Правила вакцинування дітей, які мають хронічні захворювання.
Висвітлені питання дотримання правил техніки імунізації, інфекційної безпеки медичного працівника та пацієнта, а також забезпечення належних умов зберігання вакцин та анатоксинів координатором ВІК КНП «ОКДЛ КОР» Лілією Кротовською.