• 20.05.2024

Дайджест 1. Про діарею мандрівників

Сер 2, 2023

Незважаючи на те, що діарейні захворювання є однією із найбільш розповсюджених патологій серед інфекційних захворювань (щорічно у світі виникає до 2 млрд. випадків), діарея мандрівників – окрема проблема.

За останні 70 років кількість осіб, що мандрують, у світі зросла в 35 разів, при тому,  що населення збільшилось лише у 2,6 раза.

Люди вирушають у різні країни, на різні континенти, не замислюючись про те, що кожен куточок земної кулі має свій унікальний біогеоценоз. Для перебування у незвичних для нас умовах необхідна певна адаптація. Нові природні та побутові умови потребують, перш за все, зміни звичної поведінки людини, у т.ч. харчової. Недотримання деяких елементарних правил перебування у тому чи іншому регіоні може не тільки зіпсувати довгоочікуваний відпочинок, але й погіршити стан здоров’я, у т.ч. мати суттєві негативні наслідки у майбутньому.

Спектр «привезених» збудників діареї може бути дуже широким – від звичайних кишкових вірусів та бактерій (ротавіруси, норовіруси, сальмонели) до різних паразитів, що можуть викликати затяжні та навіть хронічні захворювання (амебіаз, лямбліоз, деякі гельмінтози).

Норовіруси викликають захворювання у людей, великої рогатої скотини та гризунів і вражають переважно тонкий кишківник. Можливі також харчові отруєння хімічними речовинами як природного, так і штучного походження. У теперішній час найбільш загрозливими збудниками кишкових  інфекцій у світі є паличка черевного тифу (52 тисячі смертей на рік), деякі штами кишкової палички (37 тисяч смертей на рік) та норовіруси (35 тисяч смертей на рік). Смерть від інфекційної діареї може статися внаслідок тяжкого зневоднення організму, розвитку дегідратаціонного, рідше – інфекційно-токсичного шоку.

При плануванні мандрівки необхідно знати:

- заразитися кишковою інфекцією можна не тільки вживаючи готові кулінарні вироби, м’ясо, яйця та молочні продукти, але й куштуючи фрукти;

- досить часто джерелом збудників є вода, інфікована лямбліями; особливо небезпечні при цьому колодязі, річки та озера;

- діарея зазвичай виникає на першому тижні мандрівки, проте може бути і більш пізній період та навіть після повернення додому.

Мандрівники часто хворіють  на діарею при вживанні тих же продуктів та напоїв, що й місцеві жителі. Це пов’язано із наявністю у «аборигенів» природних захисних факторів та набутого імунітету.

Продовження читайте у дайджесті 2: "Що потрібно знати та що слід зробити у випадку виникнення діареї ?" від 03.08.2023р.