• 19.05.2024

Епізоотична ситуація зі сказу в області напружена

Сер 17, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук взяла участь у нараді на тему: «Питання щодо здійснення заходів регулювання чисельності хижих та шкідливих тварин на території Кіровоградської області». Нарада проходила у Кіровоградській ОВА.

Обговорили питання: визначення можливих заходів щодо запобігання погіршення епізоотичної ситуації, як на окремих територіях, так і в області в цілому. Визначили алгоритм дій за необхідності прийняття рішень про відстріл лисиць.

Надія Оперчук  наголосила, що епізоотична ситуація зі сказу  в області напружена. З початку року зареєстровано 34 випадки сказу тварин, що в 4 рази  більше ніж за аналогічний період минулого року.

«За 6 місяців 2023 року в заклади охорони здоров’я області звернулось 895 постраждалих від травмування (покусів) тваринами, призначено курс антирабічних щеплень 217 особам (24%)», - поінформувала Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області.

Епідемічна ситуація щодо захворюваності людей на сказ в Україні залишається нестійкою – реєструються поодинокі випадки захворювань, є всі умови для поширення цієї особливо-небезпечної інфекції.

Надія Оперчук поінформувала, що останній випадок сказу у людини в області зареєстрований у 2019 році. Внаслідок травмування (покусу) не вакцинованою проти сказу собакою та невчасного звернення за медичною допомогою, помер 65-річний  чоловік з Петрівської ТГ Олександрійського району.