• 20.05.2024

Що потрібно знати про туберкульоз

Сер 19, 2023

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликається мікобактерією туберкульозу (паличкою Коха) та передається через повітря. Збудник туберкульозу дуже стійкий до факторів навколишнього середовища, зберігає життєдіяльність на протязі декількох місяців.

Туберкульоз не має «адреси», «посади», не має «паспорта», не розрізняє соціального статусу і однаково небезпечний для усіх.

Найбільш небезпечною як для хворого, так і для оточуючих є легенева форма захворювання, при якій мікобактерії ТБ виділяються з мокротинням при розмові, кашлі, чханні у повітря.  Зараження частіше відбувається під час безпосереднього контакту з хворим, при попаданні забрудненого збудником повітряного аерозолю в дихальні шляхи контактних.

Найбільшу вірогідність захворіти має людина із слабким імунітетом. Високий ризик захворіти мають діти, особливо раннього віку ( їх імунна система ще не сформована) та люди похилого віку ( через вікове ослаблення імунітету).

Туберкульоз виліковний  при умові раннього виявлення, ефективного лікування та дотримання рекомендацій лікаря. Обстеження та лікування туберкульозу в Україні безкоштовне.

Основним профілактичним заходом є  імунопрофілактика, адже вона дозволяє сформувати стійкість організму до туберкульозної інфекції. В Україні вакцинацію здійснюють здоровим доношеним новонародженим дітям на 3-5 день життя. Не менш важливим заходом є попередження інфікування здорових людей (раціональне харчування, здоровий спосіб життя, поліпшення соціально-побутових умов життя населення, регулярні медичні огляди осіб декретованих професій).

Бережіть своє здоров'я та здоров'я своїх дітей!

Вакцинуйте дітей та виконуйте рекомендації лікарів!