• 20.05.2024

Про новий коронавірус «Eris» та епідемічну ситуацію в області

Сер 23, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук в інтерв’ю Суспільне ТБ розповіла про епідемічну ситуацію COVID-19. Щотижня у Кіровоградській області реєструється від 10-20 нових лабораторно підтверджених випадків COVID-19 – це омікрон.

Епідситуація в області з COVID-19 за словами Надії Оперчук відносно спокійна. Чергова хвиля з COVID-19 прогнозується разом із сезонним підйомом гострих респіраторних вірусних інфекцій і грипу, тобто восени, починаючи з кінця жовтня і протягом зимового періоду.

У світі все частіше реєструють новий варіант штаму коронавірусу «Омікрон», який назвали «Eris», і він зараз швидко поширюється. За інформацією ВООЗ, це найбільш заразний субваріант, який теж мутує і має здатність іще швидше передаватись від людини до людини. Він має схожі симптоми, які притаманні штаму коронавірусу «Омікрон».Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук, поінформувала, що у регіоні на даний час циркулює штам коронавірусу «Омікрон». Вірусологічна лабораторія Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб проводить моніторинг і лабораторні дослідження щодня увід пацієнтів з грипоподібними захворюваннями та гострими респіраторними вірусними інфекціями для того, щоб відстежувати, які штами вірусів циркулюють серед мешканців Кіровоградської області.

«За інформацією Міністерства охорони здоров’я відомо, що 14 штамів коронавірусу циркулюють в Україні, а у Кіровоградській області їх 8», - інформує Надія Оперчук.

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області  зазначила, що Кіровоградщина отримала 6625 тестів на антиген до коронавірусу.  Це швидкі тести, які уже розподілені та будуть доставлені у заклади охорони здоров’я в усі територіальні громади області до центрів первинної медико-санітарної допомоги, де пацієнтів з симптомами COVID-19 та грипоподібними захворюваннями та гострими респіраторними вірусними інфекціями будуть тестувати на місці для того, щоб визначити чи це захворювання з групи COVID-19, чи з групи ГРВІ.

Відомо про «Eris» те, що він небезпечний для людей із групи ризику - люди поважного віку, віком старші 65 років, люди з хронічними захворюваннями та не вакциноване населення.

«Щоб уникнути ускладнень захворювання потрібно вакцинуватися! В області працюють 95 пунктів вакцинації та 3 центри масової вакцинації – у Бобринці, Знам’янці і Світловодську.  В місті Кропивницький імунізація населення проводиться в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини КНП “ЦПМСД №1” та КНП “ЦПМСД №2”, а також в пункті щеплень КНП “АЗП-СМ”, МР міста Кропивницького в селищі Гірничому», - нагадала Надія Оперчук.