• 02.05.2024

10 вересня – Всесвітній день запобігання самогубствам

Вер 10, 2023

За даними ВООЗ, у світі щороку близько 800 тисяч людей закінчують життя самогубством, це стається кожні 40 секунд – це дані МОЗ на 2018 рік.

Значно більше людей намагаються скоїти самогубство, але, на щастя, їх вдається врятувати. Кожна з таких втрат – велика трагедія, яка зачіпає життя тисячі сімей та має суттєві негативні наслідки для суспільства.

Які чинники можуть стати причиною самогубства

Науковці до цього часу не мають точної відповіді на запитання, що саме змушує людей вкорочувати життя та як цьому можна ефективно запобігати.

Безліч чинників, з якими зіштовхується людина у повсякденному житті, в певний момент можуть штовхнути її на злочин проти самої себе.

⭕️ Багато самогубств відбуваються імпульсивно в моменти кризи, коли стає важко впоратись з життєвими негараздами, – фінансовими проблемами, завершенням стосунків чи важкими хворобами.

 ⭕️ В зоні ризику знаходяться також люди, які мають алкогольну чи наркозалежність. Крім того, люди, які стали свідками конфліктів чи катастроф, пережили насильство або втрату близької людини – дуже пов'язані з деструктивною поведінкою.

⭕️ Показники самогубств також є високими серед уразливих груп, які зазнають дискримінації.

 Запобігти самогубству: куди звернутись за допомогою

✅ Якщо ви помітили, що ваші близькі чи знайомі відчувають надмірну тривожність, депресію, зневірені чи відчувають за щось провину – неодмінно поговоріть з ними! Дізнайтесь якомога більше деталей про їх стан та запропонуйте допомогу.

✅ Найкраще рішення – звернутись до фахівця. Він може допомогти зрозуміти суть проблеми і зорієнтувати, як діяти далі.

В Україні працюють локальні гарячі лінії допомоги, які допомагають людям справлятися з емоційними проблемами.