• 02.05.2024

Легіонельоз – невидима загроза, яку важливо розуміти та запобігати

Вер 11, 2023

Фахівці Світловодського відділення  Олександрійського районного відділу ДУ «Кіровоградський ОЦКПХ МОЗ» провели навчання для працівників відділення щодо діагностики та профілактики легіонельозу.

Зазначалося, що йдеться про захворювання, яке може мати серйозні наслідки для здоров’я. Викликається бактерією Legionella pneumophila і може виникати через вдихання аерозолів, що містять ці мікроорганізми.

Поширеність та джерела інфікування: легіонельоз може виникати в різних місцях, де вода стає середовищем для розвитку бактерій Legionella.

До таких місць належать кондиціонери, вентиляційні системи, культиватори грибів, фонтани, аерозольні душі та інші джерела, де вода розпилюється в повітря.

Симптоми: хвороба легіонерів зазвичай розвивається протягом 2-10 днів після потрапляння легюнели в легені людини Найчастіше з'являються головний і м’язовий біль, лихоманка, температура понад 38 градусів На другий-третій день розвиваються задуха, біль у грудях, кашель з кров'ю і слизом, нудота, блювота та діарея; зміна стану психіки При м'якій формі хвороби, понтіакській лихоманці, легені людини не страждають, а сама хвороба проявляється лише головним і м'язовим болем, лихоманкою та підвищенням температури. Такі симптоми зазвичай зникають протягом двох-п'яти днів.

Запобіжні заходи: слід регулярно очищувати і дезінфікувати системи опалення, вентиляції та кондиціонування повітря.

Групи ризику:

  • курці;
  • люди з ослабленою імунною системою в результаті ВІЛ / СНІДу;
  • люди з хронічними захворюваннями;
  • літні люди.

Лікування: Якщо з'явилися симптоми, схожі на легіонельоз, важливо негайно звернутися до лікаря. Лікування включає госпіталізацію та антибіотичний курс. Пам’ятайте! Чим раніше розпочнеться лікування, тим більше шансів на одужання.