• 18.05.2024

Як поліпшити роботу мозку

Вер 22, 2023

Мозок – головний орган нашої центральної нервової системи, без якого не може функціонувати організм. Завдяки мозку все працює у злагодженій системі і робить нас унікальними та неповторними.

Розуміти, як поліпшити його роботу, надзвичайно важливо, тому фахівці відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб надають декілька дієвих порад.

  • Сон. Організм людини відновлює свої сили після 6-8-годинного нічного сну. Брак сну загрожує тим, що у фактичному стані неспання різні ділянки мозку переходять у фазу повільного сну. Регулярне недосипання спричиняє відмирання клітин мозку.
  • Правильне харчування – особливо наявність сніданку. Ранковий прийом їжі позитивно впливає на працездатність і тонус людини впродовж дня. Пам’ятайте! Головний мозок складається з жирів, тому щоб бути енергійним впродовж дня, в сніданок ми маємо включати продукти які є джерелом тривалої енергії: яйця, авокадо, морська риба жирних сортів, субпродукти, печінковий паштет, горіхи тощо.
  • Фізична активність. Завдяки фізичним вправам мозок отримує більше крові, а з нею й кисню.
  • Відсутність стресу. Хронічний стрес зменшує об'єм „гіпокампу” – структури мозку, яка відповідає за формування емоцій та довготривалої пам'яті. Погіршуються навички запам'ятовування, навчання, знижується продуктивність, втрачається цікавість до життя.
  • Відмова від шкідливих звичок.

Нікотин звужує судини головного мозку, що призводить до браку поживних речовин та збільшує ризик виникнення специфічних хвороб, наприклад Альцгеймера тощо.

Алкоголь, викликаючи інтоксикацію (отруєння), згубно діє на роботу мозку. Навіть одноразова мала доза алкоголю викликає процес активного гальмування, що призводить до деградації, розладу особистості.

Наркотики, у невеликій кількості також, погіршують роботу мозку та провокують незворотні зміни психіки. Уникнути особистісної деградації та смерті вдається лише тим, хто вчасно зрозуміє – треба терміново проходити лікування від залежності.

  • Активне соціальне життя. Чим цікавіша якась тема, тим простіше ми засвоюємо інформацію, пов’язану з нею. Тобто, наша внутрішня мотивація стимулює нашу пам'ять. Відкривайте для себе нові місця, нові таланти, здібності, знайомтеся з різними людьми, розв’язуйте кросворди, вивчайте іноземну мову.
  • Відпочинок. Щоб мозок якісно обробляв отримані дані, йому необхідно відпочивати. Тож відключайте мислення та відпочивайте хоча б 15 хвилин на день і це достатньо для розслаблення нашого головного розумового м'яза.

Важливо! Завдяки профілактиці, давайте змусимо свій мозок ясно мислити та легко вирішувати різні життєві завдання, працювати ефективно і плідно до глибокої старості!