• 05.05.2024

Здоров’я серця особливо важливе!

Жов 2, 2023

Фахівці Гайворонського відділення Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб разом із медичними працівниками Гайворонського ЦПМСД у міському парку Слави провели спілкування з мешканцями та гостями м. Гайворон під гаслом: "29 вересня - Всесвітній день серця".

За даними ВООЗ, серцево-судинні хвороби щороку стають причиною 17,5 мільйона смертей у світі. В Україні діагностують щорічно понад 50 тис. випадків інфаркту міокарда, і цей показник залишається одним з найвищих серед країн Європи.

Ще років 15-20 тому інфаркти та інсульти вражали людей похилого віку. Тепер ці недуги небезпечно "помолодшали".

Медики надавали поради про перші методи допомоги за серцевого нападу. Як людина може до приїзду "швидкої" допомоги собі сама? Алгоритм дій такий: Якщо ви відчули біль у ділянці серця, головне - не панікувати. Негайно викликайте «швидку» - бригада медиків може надати першу допомогу дорогою в лікарню.

Поки їде "швидка", рекомендується сісти чи прилягти, поклавши під голову високу подушку, щоб тіло розслабилося. Звільнити шию для надходження повітря.

Прийняти 0,25 г аспірину, таблетку розжувати та проковтнути, а таблетку нітрогліцерину покласти під язик, не ковтати.

Після приїзду лікарів обов'язково повідомте їм, яким чином ви надавали допомогу від серцевого нападу, а також які лікарські препарати та в якій кількості приймали чи давали хворому.

Профілактика хвороб серцево-судинної системи не відрізняється від профілактики інших хвороб. Запобігати захворюванню завжди простіше, ніж лікувати наслідки свого легковажного ставлення. Але якщо проблема зі здоров'ям усе ж виникає, слід відразу звертатися до лікаря і виконувати всі його рекомендації.