• 03.05.2024

24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

Жов 24, 2023

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання.

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше - через брудні руки, заражену їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина – і дитина, і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до 5 років.

Клінічні прояви захворювання

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів. Перебіг хвороби характеризується катаральними запаленнями носоглотки, підвищення температури тіла, біль у нижніх кінцівках і спині, ураженням ЦНС, виникненням паралічів. Близько 5% хворих помирають. В основному – через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури. Діагноз підтверджується результатами вірусологічного і серологічного досліджень. Ліків від поліомієліту не існує, однак його можна попередити.

Профілактика поліомієліту

Вакцинація – єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Згідно з Календарем профілактичних щеплень, оптимальний час для введення вакцин:

  • 1 щеплення – 2-й місяць життя (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));
  • 2 щеплення – 4-й місяць (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));
  • 3 щеплення – 6-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
  • 4 щеплення – 18-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
  • 5 щеплення – 6 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));
  • 6 щеплення – 14 років (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ)).

В Україні є достатньо якісних і ефективних вакцин, закуплених за кошти державного бюджету. Усі вакцини за Календарем є абсолютно безоплатними для дітей.  Якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. МОЗ України закликає батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.

Велике значення у попередженні поліомієліту відіграє дотримання правил особистої гігієни. Слід частіше мити руки з милом. Вживати тільки кип’ячену або спеціальну воду для пиття (бутильовану). Свіжі овощі, фрукти, сухофрукти та зелень перед вживанням необхідно ретельно мити під проточною водою і ополіскувати кип’яченою або бутильованою водою.