• 01.05.2024

Тренінг «Холодовий ланцюг та управління вакцинами»

Жов 26, 2023

Лікарка-епідеміологиня відділу імунопрофілактики ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Крістіна Балаєвич спільно з координаторкою відділу інфекційного контролю КНП «Обласна клінічна дитяча лікарня Кіровоградської обласної ради» Лілією Кротовською 25 жовтня провели одноденний тренінг «Холодовий ланцюг та управління вакцинами» в м. Олександрія.

Тренінг проводився за технічною підтримкою Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я України МОЗ, USAID та Unicef. Навчали медичних працівників КНП «ЦПМСД м. Олександрії» Олександрійської міської ради амбулаторії №1, №2, №3, №4, № 5, №6 та №7, Луганської АЗПМС, ФАПів с. Дівоче Поле, с. Добронадіївка, с. Ізмайлівка, с. Куколівка, с. Лікарівка, с. Михайлівка, с. Недогарки, с. Щасливе, с. Андріївка, КНП «ЦПМСД Великоандрусівської селищної ради», Павлиської АЗПСМ, Онуфріївської АЗПСМ, Куцеволівської АЗПСМ, Петрівської АЗПСМ, Іскрівської АЗПСМ.
Фахівці Центру та департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОВА стали тренерами проєкту з використання холодового обладнання: розповіли фахівцям про програму імунізації в Україні, систему «холодового ланцюга», правила зберігання та транспортування вакцин, розміщення холодильного обладнання в приміщенні, розміщення вакцин у холодильному обладнанні.
Частини функцій з імунопрофілактики до Центрів контролю профілактики хвороб передали у травні, відповідну постанову ухвалив Уряд. Йдеться про функцію з доставки, зберігання, розподілу та дотримання умов холодового ланцюга під час транспортування, зберігання та використання медичних імунобіологічних препаратів для профілактичних щеплень. Це дозволить посилити контроль за всіма етапами роботи з вакциною на рівні регіонів.
Планується провести ще 4 одноденних кущових тренінгів у листопаді 2023 року у м. Кропивницький, м. Олександрія, м. Голованівськ та м. Новоукраїнка для лікарів та середніх медичних працівників закладів охорони здоров’я, які надають послуги з імунізації.