• 26.04.2024

Захворюванню на сказ можна запобігти лише шляхом вакцинації

Тра 3, 2019

     Фахівцями Державної установи «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» продовжується проведення профілактичних заходів по недопущенню виникнення нових випадків захворювання людей на сказ.

     У зв’язку із лабораторним підтвердженням діагнозу «Сказ» у 65-річного  мешканця Петрівського району, який помер 20 квітня 2019р. усім людям, які перебували з ним у контакті та із собакою, що його вкусила, та у яких є реальна загроза захворіти на це смертельне захворювання проводиться курс антирабічних щеплень (проти сказу).  

     Зазвичай такий курс складається із 5-ти щеплень антирабічною вакциною впродовж 28 днів, що проводяться в умовах стаціонару за чітко визначеною схемою в залежності від виду вакцини, яка застосовується.

     Станом на 02 травня 2019р. по два перші щеплення антирабічною вакциною згідно затвердженої схеми отримали усі 10 осіб з Кіровоградської області, яким такі щеплення були призначені.   

    Одночасно проводяться антирабічні щеплення усім контактним людям у Дніпропетровській області. Саме там постійно проживає власниця собаки, через укус якої помер чоловік та працюють медичні працівники закладу охорони здоров’я, куди він спочатку був госпіталізований.  

     Сказ – особливо-небезпечна інфекція, яка передається людям через  уксуси, подряпини та навіть ослинення скаженими тваринами та при контакті із інфікованими вірусом сказу людьми. Вірус сказу виділяється від хворих на сказ тварин та людей зі слиною, можливе також зараження при зніманні шкіри скажених тварин, а також при розтині туш тварин та тіл людей. Залежно від локалізації укусів та важкості нанесених травмувань сказ може розвинутись у людини  у проміжок від 10 днів до 1 року. 

     Тому наголошуємо, що захворювання на сказ у людини, навіть при важких покусах скаженими тваринами можна попередити лише при умові  своєчасного звернення за медичною допомогою, чіткого виконання призначень лікаря щодо дотримання курсу щеплень антирабічною вакциною.

 

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

973 Переглядів