• 02.05.2024

Мінна безпека: фахівців центру навчали трьом золотим правилам безпеки та поводженню з потенційно небезпечними предметами

Лис 9, 2023

Нині Україна – найзамінованіша країна світу. На цьому наголосили тренери громадської організації «Асоціація саперів України», які провели онлайн та офлайн навчання для понад 80 працівників Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
«Кожен рік війни – це 10 років розмінування», - наголошують сертифіковані інструктори з попередження ризиків від мін та вибухонебезпечних предметів. Тож тривалий час українцям доведеться пам’ятати три золотих правила безпеки щодо поводження з потенційно небезпечними предметами:
– не підходь;
– не чіпай;
– телефонуй «101».
Всі міни однаково небезпечні. Вони не мають термінів придатності: можуть здетонувати і через 100 років.
Боєприпаси, що не підірвалися, небезпечні, адже ніколи й нікому невідомо, коли вони вибухнуть. Набої так само небезпечні боєприпаси, тому збір їх, як металобрухту, - під суворою забороною і карається кримінально.
Часто мінні пастки знаходять у місцях, де їх найменше очікують, від дверей – до дитячих іграшок.
На територіях, що були під окупацією, треба бути надуважними. Там ворог залишив багато небезпечних подарунків.
Але й на решті територій України безпечна поведінка обов’язкова. Україна тривалий час і після війни відчуватиме гуманітарні, економічні, соціально-психологічні та екологічні впливи.
Тому пам’ятайте самі й передайте іншим три золотих правила безпеки з вибухонебезпечними предметами!