• 02.05.2024

Надія Оперчук надала інтерв’ю телеканалу «CBN: Центральноукраїнське бюро новин» про епідемічну ситуацію з гепатиту А

Лис 10, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надії Оперчук у інтерв’ю телеканалу «CBN: Центральноукраїнське бюро новин» зазначила: «Сьогодні епідемічна ситуація із гепатиту А є досить актуальною темою, адже у сусідній Вінницький області реєструється спалах, пов'язаний із цим інфекційним захворюванням. Що стосується Кіровоградщини, то на даний час епідемічна ситуація із вірусного гепатиту А у нашій області відносно спокійна, але, враховуючи міграцію населення області та ризики, пов’язанні із воєнним станом, ніхто не виключає можливість завезення на територію області будь-яких збудників інфекційних захворювань».

За словами Надії Оперчук, спочатку війни фахівці установи відпрацювали усі алгоритми дій, пов’язані із різними загрозами, у тому числі й гепатиту А. Вона говорить: «Ми не реєструємо сьогодні захворюваності, але маємо бути на сторожі та бути готовими до будь-яких викликів. Спочатку року в Кіровоградській області зареєстровано два випадки вірусного гепатиту А – це доросле населення із міста Кропивницький. Ці випадки навіть не пов’язані один із одним, адже були у різний період часу. І своєчасно проведені протиепідемічні заходи у осередках цих захворювань дозволили не допустити розповсюдження вірусного гепатиту А».
Схожа ситуація була й минулоріч, тоді також зафіксували два випадки у дорослих чоловіків (один - у місті Кропивницькому, інший – у Компаніївській ТГ), - констатувала головна державна санітарна лікарка. Та нагадала, що інкубаційний період захворювання відносно довгий: від моменту проникнення вірусу до організму людини та перших ознак хвороби проходить немало часу – 15-35 днів, а іноді може тривати й до 50 днів.
Захворювання, як правило, розпочинається гостро: підвищується температура тіла, відчувається загальне недомагання, ломота в суглобах та м’язах, біль у правому боці, слабкість, втома, з’являються головний біль, нудота, блювота, зникає апетит, спостерігається потемніння сечі, відбувається знебарвлення фекалій, жовтяниця склер та шкіри людини.
«У такому випадку, - наголошує Надія Оперчук, - варто не гаяти часу, а терміново звертатися по медичну допомогу й не займатися самолікуванням. Вірусний гепатит А – це виліковна хвороба, а своєчасне лікування є запорукою того, що буде менше ускладнень».
Хворі з середньоважкими формами вірусного гепатиту А підлягають обов’язковій госпіталізації. У квартирі, де перебував хворий, проводять відповідні профілактичні та протиепідемічні заходи, в тому числі – дезінфекційні.
Останній спалах вірусного гепатиту А на Кіровоградщині був у 2010 році. Тоді у селі Велика Виска було зареєстровано 16 випадків захворювань, у тому числі – 9 серед дітей (школярі місцевої школи). Джерелом інфекції стала дитина, яка прибула з іншої місцевості.
Проти вірусного гепатиту А є вакцина, але вона не входить до переліку обов’язкових щеплень, а є рекомендованою наступним категоріям людей:
* тим, хто виїжджає на територію, де реєструються високі рівні захворюваності;
* людям, які мають хронічні захворювання печінки;
* тим, у кого за епідемічними показниками, є ризик зараження на вірусний гепатит А.
Зараз така вакцинація проводиться у Вінницькій області.
За словами Надії Оперчук, для профілактики інфікування вірусним гепатитом А в Україні існує безпечна та ефективна вакцина, яку можна придбати в аптеках. Кіровоградщина отримала 200 доз вакцини проти вірусного гепатиту А, що відразу були передані до лікувальних закладів на потреби військових. Безкоштовною у нас в країні є та вакцина, що входить до переліку обов’язкових у Національному календарі щеплень.