• 03.05.2024

Що треба знати про цукровий діабет

Лис 15, 2023

Працівники Онуфріївського відділення Олександрійського райвідділу Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели заходи до Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом.

Завідувачка відділення Людмила Стеценко через місцеву газету «Придніпров’я» поінформувала населення про хворобу, її симптоми, наслідки та профілактику.

Фельдшер-лаборант Галина Стешенко, під час ведення прийому пацієнтів, провела бесіди та роздала інформаційні листівки.

Помічниця лікаря епідеміолога Тетяна Мануілова роз’яснила причини та профілактику хвороби місцевому населенню та вручила тематичні листівки.

Фахівці наголошували цукровий діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляєдостатньої кількості інсуліну (гормону, що регулює рівень цукру (глюкози) у крові) або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.

Є три основні типи цукрового діабету:

Цукровий діабет 1 типу, інсулінозалежний. Виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоби поглинати цукор зі спожитої їжі, і не може перетворити його на енергію, це хронічний стан.

Цукровий діабет 2 типу. Виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип цукрового діабету.

Гестаційний діабет. Його діагностують у період вагітності. Хоча він може спостерігатися і протягом певного часу після народження дитини.

Серед симптомів цукрового діабету:

  • надмірне сечовиділення;
  • спрага;
  • постійне відчуття голоду;
  • втрата ваги;
  • постійне відчуття втоми;
  • погіршення зору.

ЦД із часом призводить до серйозних пошкоджень серця, судин, очей, нирок. Загальні рекомендації для запобігання хворобі – здоровий спосіб життя і правильне харчування. Якщо ви помітили перші симптоми, терміново звертайтеся по лікарську допомогу.