• 05.05.2024

Національний форум з неінфекційних захворювань: збереження життя українців та економіки України

Лис 16, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук взяла участь у Національному форумі з неінфекційних захворювань (далі – НІЗ) «Плекаємо здоров’я українців разом», що проходив у м. Києві.

З вітальним словом звернувся міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Сьогодні вкрай важливо дбати про збереження життя українців та економіку України. Тож під час форуму йшлося про інвестиції в систему профілактики та менеджменту неінфекційних захворювань, результати реалізації національного плану заходів щодо НІЗ в Україні та наступні кроки.

Зупинилися на обговоренні чотирьох основних видів неінфекційних захворювань – це діабет, рак, серцево-судинні захворювання та хронічні респіраторні захворювання. Згідно зі статистичними даними, від них страждає два мільярди людей у всьому світі.

І саме ці захворювання є причиною 75% усіх смертей та передчасної смерті 28 людей щохвилини. Щорічно вони приносять економічні збитки на мільярди доларів через зниження продуктивності праці та підвищення витрат на охорону здоров’я. Ці тенденції не є виключенням і для України.

За даними ВООЗ, інвестиція на рівні лише 0,84$ на одну людину на рік у боротьбі з НІЗ допоможе врятувати сім мільйонів життів у країнах із низьким та нижчим за середній рівнем доходу до кінця цього десятиліття.

Основні фактори виникнення НІЗ:
• нездорове харчування;
• споживання алкоголю;
• тютюнопаління;
• недостатня фізична активність.

Тому первинна профілактика має бути направлена на прищеплення людям принципів здорового способу життя. Ще один важливий напрям, що розглядався на форумі, – це формування політик, направлених на мінімізацію впливу шкідливих факторів: обмеження, пов’язані із тютюнопалінням, рівнем трансжирних кислот у харчових продуктах. У межах розгляду моделі здорової школи в Україні обговорили прогрес і проблеми реформи шкільного харчування.