• 16.05.2024

БПР: «Воднонітратна метгемоглобінемія. Проблема та профілактика»

Лис 22, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук разом із заввідділом епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб Дмитром Орловим та завідувачкою санітарно-гігієнічною лабораторією відділу досліджень фізичних та хімічних факторів установи Світланою Голдіною провели майстер-клас із безперервного професійного розвитку (БПР) на тему: «Воднонітратна метгемоглобінемія. Проблема та профілактика».

За словами Надії Оперчук, чиста вода – це запорука нашого здоров’я та наших дітей. Однак значна кількість водних горизонтів забруднена різними шкідливими для організму людини речовинами. Для України забезпечення населення чистою якісною водою сьогодні є однією із пріоритетних проблем, адже за рівнем водозабезпечення ми посідаємо одне із останніх місць серед країн Європи. Ця проблема стосується як централізованого, так і децентралізованого водопостачання.

Під час майстер-класу була представлена наступна інформація:

* З чим пов’язаний токсичний вплив нітратів.

* Захворювання, які пов’язані з підвищеним вмістом нітратів у питній воді.

* Гігієнічний норматив вмісту нітратів у питній воді колодязів, каптажів джерел згідно Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

* Симптоми, що є найбільш показовим при метгемоглобінемії немовлят.

* Як впливає підвищений вміст нітратів в питній воді на органолептичні її властивості?

* Який метод очищення води від нітратів є більш надійним варіантом? та багато ін.

У навчанні взяли участь керівники відділів інфекційного контролю, лікарі-координатори закладів охорони здоров’я та центрів контролю та профілактики хвороб багатьох областей України, керівники центрів первинної медико-санітарної допомоги, лікарі загальної практики – сімейні лікарі, лікарі закладів/установ соціального захисту населення та інші відповідальні особи.

Після завершення майстер-класу запрошені до участі мали змогу пройти тестування та отримати сертифікати.