• 29.03.2024

20 травня щорічно відзначається професійне свято – Всесвітній день травматолога.

Тра 20, 2019

Грецьке походження терміна «травматологія» розкриває його зміст в широкому сенсі – це наука, що вивчає рани і пошкодження, їх профілактику і способи лікування.           

Травматологія для простої людини в першу чергу асоціюється з ушкодженнями опорно-рухового апарату. І це не випадково. Багатьом доводилося чути назву «травмпункт», деяким можливо навіть довелося там побувати. Найчастіше туди звертаються люди з забоями, розтягненнями, переломами кінцівок і вивихами, які з’явилися в результаті падінь, ударів і таке інше. Тут травматологія тісно переплітається з відповідним розділом медицини, який займається профілактикою і лікуванням захворювань кістково-м’язової системи – ортопедією. Не випадково медична спеціальність в цій області іменується як травматолог – ортопед. 

Історія та археологія дозволяють припустити, що ще в Стародавньому Світі люди намагалися лікувати наслідки травм, роблячи операції по зрощенню переломів кінцівок і навіть кісток черепа. Серед знахідок минулого вчені мають і медичними інструментами, які імовірно використовувалися лікарями в стародавності. Перші спроби систематизувати відомості з лікування травм були зроблені ще Гіппократом.

Першими соціальними факторами, які дали поштовх розвитку травматології, як не жорстоко це звучить, були війни, під час яких отримання травм було звичайною справою, а проблема надання своєчасної та кваліфікованої допомоги пораненим змушувала медиків шукати нові методи лікування, вивчати нові види травматичної дії на людський організм.

Серед інших соціальних факторів, що прискорили розвиток травматології, стали процеси індустріалізації, що супроводжувалися зростанням промислових підприємств, обладнання, транспорту, також збільшували число травмуючих чинників, причому як на виробництві, так і в повсякденному житті.

Досить високий рівень серед травмованих посідає побутовий травматизм, який прямо пов’язаний з порушенням чи недотриманням правил техніки безпеки при виконанні домашньої роботи або під час відпочинку.

Виробничою травмою, або нещасним випадком, вважають ушкодження раптового характеру, що сталися з робітниками у зв’язку з їх участю у виробничому процесі та супроводжувалися порушенням фізіологічної функції працівників.

Виробничі травми можуть бути механічними, хімічними, термічними й електричними. Механічними ушкодженнями в умовах виробництва називають забиття, ураження м’яких тканин тіла, крововиливи, переломи кісток, розтягнення і розриви зв’язок і сухожилків, вивихи, потрапляння сторонніх предметів у різні органи тощо.

Виробничі травми є наслідком порушення робітниками правил техніки безпеки і виробничої дисципліни, нераціональної організації робочого місця, несправності технологічного обладнання і порушення технології виробництва, а також нехтування засобами індивідуального захисту. У багатьох випадках травма пов’язана з неуважністю або недосвідченістю робітників. Серед причин травм на виробництві виділяють організаційно-технічні, тобто зумовлені недостатньою механізацією виробничих процесів і неправильною організацією праці, та санітарні, зокрема несприятливі мікрокліматичні умови, нераціональне освітлення, шум, вібрація, вплив токсичних речовин. Запобіжні заходи полягають у дотриманні техніки безпеки під час роботи електроустановок. Робітники повинні користуватися засобами індивідуального захисту та інструментами з ручками, що мають ізоляцію.

Для зниження травматизму потрібна правильна організація праці, обладнання робочого місця, справність інструментів. На новозбудованих і реконструйованих підприємствах з високим рівнем механізації виробничий травматизм значно нижчий.

До роботи людину можна допускати лише після ознайомлення з правилами техніки безпеки. Запобіганню травмам в умовах виробництва сприяє дотримання санітарних правил, особливо щодо раціонального освітлення та використання індивідуальних засобів захисту. 

До індивідуальних засобів захисту від травм належать спеціальний одяг, взуття, головні убори. Захищають очі від ушкоджень спеціальні окуляри, маски і щитки.

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

894 Переглядів