• 15.05.2024

Надія Оперчук: «Антибіотикорезистентність – проблема сучасності»

Лис 24, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук провела брифінг-конференцію, присвячений підвищенню обізнаності та прийняття дій і підходів «Єдине здоров'я» для боротьби з виникненням та розповсюдженням лікарсько-стійких форм патогенних мікроорганізмів.

Захід відбувся в обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського та був приурочений до Всесвітнього тижня правильного використання антибіотиків, який відзначають 18-24 листопада. Його мета – підвищення обізнаності громадськості про проблему стійкості до антибактеріальних лікарських засобів. Слухачами виступили студенти Донецького державного університету внутрішніх справ.

Надія Оперчук наголосила: «Хтось приймає антибіотики без призначення лікаря. Хтось не дотримується рекомендацій та припиняє приймати препарат на свій розсуд. Так робити категорично не можна!

Вона зупинилася на антибіотикорезистентності, що загрожує життю людини та негативних аспектах антибіотикотерапії.

Головна державна санітарна лікарка зауважила, що за даними ВООЗ, у світі щорічно від резистентних до антибіотиків інфекцій помирає близько 700 тис. людей. Через широку доступність, самолікування та нераціональне використання антибіотикорезистентність до 2050 року може спричинити у світі близько 10 млн смертей щороку.

«Грип не лікується антибіотиками, – наголосила Надія Оперчук, – їх нераціональне використання для лікування гострих респіраторний вірусних інфекцій (ГРВІ, застуди) або «про всяк випадок» є справжнім викликом сучасності

Пам’ятайте, що сьогодні є вкрай важливими наступні кроки:

  • Необхідно відповідально ставитися до вживання антибіотиків та не займатися самолікуванням.
  • Вчасно отримувати рекомендовані вакцини, стежити за гігієною рук, триматись якомога далі від хворих людей – це і профілактика захворювань, і можливість зменшити кількість використання антибіотиків.
  • Варто негайно звертатись до лікаря, якщо антибіотики, які він прописав, не полегшують симптоми захворювання, можливо, вам необхідно підібрати інший препарат.