• 07.05.2024

Завтра,1 грудня, відзначатиметься Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Лис 30, 2023

Тож хочемо проінформувати про важливе та нагадати, що Україна на сьогодні залишається регіоном із високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції

Завтра,1 грудня, відзначатиметься Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Тож хочемо проінформувати про важливе та нагадати, що Україна на сьогодні залишається регіоном із високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції

СЕКСУАЛЬНІ ПРАКТИКИ

Про досвід статевих стосунків повідомили 92,3% респонденток, зокрема 41,9% з них дівчата віком 15–17 років. Не менше 90,0% опитаних вказали, що їхні стосунки були моногамними як до війни, так і після її початку, тобто вони мали в один період часу тільки одного партнера. Більш ніж одного партнера мали 5,3% жінок, після 24 лютого 2022 року – 1,5%. За весь період життя загалом 6,3% учасниць мали не моногамні стосунки.

Користувалися презервативом під час останнього сексуального контакту 36,9% опитаних, а 45,3% ніколи не використовували презерватив під час сексу після початку повномасштабного вторгнення.

Про недоступність презервативів, коли вони були потрібні, повідомили 4,2% респонденток, і ця проблема частіше мала місце на територіях, де велися бойові дії, або на тимчасово окупованих.

Серед опитаних відсутні жінки, які змушені були надавати сексуальні послуги за винагороду після початку війни. Про особистий досвід примусу до сексу повідомили 0,2% опитаних (дві жінки), що скоріше за все не має зв’язку безпосередньо з умовами війни.

ПОТРЕБИ ТА РЕСУРСИ

Респондентки мало ознайомлені з ресурсами та організаціями, куди можна звернутися за допомогою у разі потреби, тільки 31,7% опитаних знайомі з ними. Показник є нижчим серед дівчат віком 15–17 років (20,1%) та жінок з низьким довоєнним доходом (22,7%), тоді як значно вищою є частка респонденток, ознайомлених щодо таких ресурсів, серед ВПО (46,2%).

Про достатність наявної у них інформації повідомили 69,3% опитаних, і бажання дізнатися більше у них відсутнє. Дізнатися більше про правову допомогу бажають 19,7% жінок, які мають партнерів військовослужбовців.

Найбільш затребуваною є психологічна (19,5%) та фінансова (19,3%) допомога. З віком зменшується частка жінок, які не потребують жодної допомоги, зокрема фінансової. Більше за інших потребу допомоги виказують ВПО (фінансова – 29,9%, у пошуку роботи – 7,9%).

Детальніше за посиланням: https://aph.org.ua