• 06.05.2024

Надія Оперчук: інтерв’ю телеканалу «Суспільне Кропивницький» – про епідситуацію в Кіровоградській області з грипу та ГРВІ

Лис 30, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю телеканалу «Суспільне Кропивницький». Вона зазначила: «Епідемічна ситуація захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в області відносно спокійна та контрольована. За цей тиждень ми зареєстрували 4 тис. 146 звернень мешканців нашої області на всіх адміністративних територіях до медичних закладів саме із приводу гострих респіраторних вірусних інфекцій».

Надія Оперчук зауважила, що серед усіх тих людей, які звернулися по допомогу до медиків, 59% - це діти та підлітки віком до 17 років.

Якщо порівняти захворюваність на цьому тижні з попереднім тижнем, то тоді звернень було більше на 102 випадки.

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області говорить: «Що стосується досліджень у вірусологічній лабораторії, то за даний час на цьому тижні надійшли 4 зразки біологічного матеріалу від пацієнтів із грипоподібними захворюваннями, а також із тяжким гострим респіраторним синдромом для дослідження саме на грип. Вірус грипу не ідентифікований, тобто ми сьогодні можемо говорити про те, що не зареєстрована циркуляція вірусів грипу серед мешканців нашої області».

За словами Надії Оперчук, успішно проводяться щеплення – в нас уже щеплено 2 тис. 429 громадян, із них з групи ризику найбільша категорія – це 48% медичні працівники, які зробили профілактичні щеплення.

Якщо порівняти епідемічний сезон цього року, який настав у нас із 2 жовтня із епідемічним сезоном минулого року, який також був із жовтня місяця, то можна відмітити значне зростання кількості випадків гострих респіраторних вірусних захворювань.

Як відзначила Надія Оперчук, спочатку епідсезону у цьому році захворіло 32 тис. 627 осіб, що на 40% більше, ніж у минулому епідемічному сезоні. І також відмічається велика кількість дітей, які звертаються і хворіють гострими респіраторними вірусними захворюваннями саме в цьому епідсезоні. Їх із загального числа хворих майже 58%, а якщо брати минулий епідсезон, то їх було 18,5%. Тут ми пояснюємо таку причину тим, що у минулому році в цей час школи працювали дистанційно.