• 05.05.2024

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом: Долинська територіальна громада

Гру 5, 2023

Фахівці Долинського відділення Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб долучилися до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом:

  • Фельдшер-лаборант Центру Ірина Грицаєнко провела бесіди з населенням Долинської громади.
  • Фахівець розповсюдила два види буклетів із питань ризиків інфікування ВІЛ в Україні.
  • У місцевій газеті «Долинські новини» вийшла тематична стаття.

Фахівці Долинського відділення Центру наголошують: цього року Всесвітній день боротьби зі СНІДом в Україні - це про те, як українці протидіють ВІЛ не завдяки, а всупереч. Всупереч війні, яку повномасштабно розв’язала проти України російська федерація.

В Україні гасло цьогорічного Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом звучало так: «Війна і ВІЛ - виклики часу. Перемагаймо разом!»

Через війну епідеміологічна ситуація із поширенням ВІЛ в Україні погіршилася. Пройдіть тестування на ВІЛ і запросіть свого партнера або партнерку долучитися! У разі позитивного результату тесту вас одразу ж проконсультують та запропонують розпочати лікування.

Пройти тестування на ВІЛ можна у:

  • свого сімейного лікаря;
  • найближчому Центрі СНІДу чи в кабінеті «Довіра»;
  • у будь-якому закладі охорони здоров’я України, що надає медичну допомогу в межах 13 пакетів;
  • програми медичних гарантій, у тому числі амбулаторну та стаціонарну медичну допомогу.

Профілактуйте ВІЛ! Є способи захиститися від ВІЛ, лиш необхідно обрати той, який підходить саме вам.

Краще запобігти захворюванню, аніж лікувати його!

Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом - звернути увагу суспільства на цю проблему. Ризик інфікування ВІЛ під час війни зростає. Велика кількість травм, поранень, які супроводжуються масивними коровотечами та потребують невідкладної домедичної допомоги.

Ще один із характерних злочинів війни – сексуальне насильство, коли, на жаль, статевий акт незахищений та досить травматичний. Способи захиститися від ВІЛ є, вони доступні, безплатні, не потребують багато часу, а лише свідомого рішення кожної особистості.

А умови регулярного тестування на ВІЛ можна буде вчасно дізнатися про ВІЛ-позитивний статус та якомога раніше розпочати лікування - антиретровірусну терапію, що рятує життя.