• 17.05.2024

Фахівці Центру донатили кров – про нашу єдність, хоробрість, незламність

Гру 13, 2023

Фахівці Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб вкотре донатили кров. Таким чином працівники установи віддячують захисникам України. Донорська підтримка, що рятує життя військових, демонструє нашу єдність, хоробрість та незламність.

Нагадуємо: донором можете стати й ви, якщо є дієздатною людиною віком понад 18 років, із вагою не менше 50 кг та без протипоказань, визначених МОЗ України.

Стати донором неважко: достатньо прийти до відповідного медзакладу та пройти медичне обстеження перед тим, як здавати кров.

Підготовка до донорства доволі проста:

  • за три дні до донації варто не вживати анальгетики, аспірин та ліки, що містять їх (ці речовини погіршують зсідання крові);
  • обмежити вживання жирної, смаженої та молочної їжі напередодні та в день донорства;
  • не вживати алкоголь за 48 годин до здачі крові;
  • не здавати кров у разі нездужання (головний біль, озноб, запаморочення чи слабкість);
  • не палити за 2 години до донації;
  • добре виспатися та з’їсти легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді – між іншим, перед здачею крові у відповідному медзакладі зазвичай пропонують солодкий чай та печиво).

Під час огляду лікарем перед здачею крові варто відверто відповідати на запитання та не приховувати інформацію щодо вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин та перенесених захворювань.

Чоловікам рекомендовано здавати кров не частіше, ніж 5 разів на рік, жінкам - ніж 4 рази на рік.

Наразі, під час повномасштабної війни, спричиненої вторгненням російських окупантів на нашу територію, проблема донорства є особливо гострою - існує дефіцит донорської крові, тому ми, рятуючи життя українських військових, робимо такий внесок, щоб допомогти та наблизити Перемогу!