• 05.05.2024

Засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

Гру 26, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської обласні Надія Оперчук узяла участь у засіданні обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, що відбулося 26 грудня в обласній військовій адміністрації.

Надія Оперчук проінформувала, що у 2023 році всі заклади охорони здоров’я Кіровоградщини забезпечені  вакциною БЦЖ для вакцинації проти туберкульозу в повному обсязі.

«Загальна кількість вакцини БЦЖ в області 11670 доз, це в повному обсязі забезпечує виконання плану. Станом на 15 грудня 2023 року залишок вакцини становив 2940 доз», – зауважила генеральна директорка Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

З огляду на введення в Україні воєнного стану, надзвичайно актуальними постають питання повноти обсягу профілактичних щеплень новонароджених Кіровоградщини та внутрішньо переміщених осіб, які прибули до області з інших територій.

«Нині пологи приймають усього у восьми медичних закладах, тому існує необхідність ретельнішого проведення вакцинації БЦЖ новонародженим із територій, де відсутні пологові відділення та стаціонари. Діти, які не були щеплені в пологовому стаціонарі, підлягають обов’язковій вакцинації в територіальних закладах охорони здоров’я, що здійснюють кабінети профілактичних щеплень у 32 центрах первинної медико-санітарної допомоги», – наголосила головна державна санітарна лікарка області.

Надія Оперчук запропонувала головам РДА та територіальних громад Кіровоградщини узяти під контроль забезпечення належного рівня виконання плану  вакцинації дітей проти туберкульозу у 2024 році, а також посилити комунікаційну та інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення щодо важливості отримання вакцинації БЦЖ та своєчасності проведення профілактичних оглядів.