• 03.05.2024

Надія Оперчук розповіла в інтерв’ю телеканалу «Суспільне Кропивницький», як уникнути переохолодження

Січ 9, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук розповіла в інтерв’ю телеканалу «Суспільне Кропивницький», як запобігти переохолодженню у сильні морози.

За словами Надії Оперчук, за низьких температур треба ретельніше обирати відповідне взуття та одяг: усе має бути багатошаровим і, за можливості, натуральним. Важливо не забувати і про головний убір, адже саме через непокриту голову людина втрачає до 25 відсотків тепла.

«Не носіть у морози металеві прикраси, бо метал швидко охолоджується і може сприяти обмороженню окремих ділянок шкіри. Тож, від прикрас тимчасово відмовтеся. Натомість подбайте про рукавички та взуття на товстій підошві», – радить головна державна санітарна лікарка області.

Максимальний проміжок часу, впродовж якого людина може зазнати переохолодження, становить 2-3 години. Перебуваючи тривалий період на морозі, слід активно рухатися, щоб прискорити кровообіг та зігрітися.

Пам’ятайте:

  • у морозну погоду на прогулянку варто прихопити з собою теплий напій;
  • алкоголь не зігріває (лише створює відповідну ілюзію);
  • у морози організм потребує більше калорій – споживайте калорійну їжу.

Якщо в мороз помітили у себе або в когось сильне почервоніння щік, долонь – терміново підшукайте тепле місце, де можна зігрітися.