• 03.05.2024

Як діяти і допомогти постраждалим у разі отруєння чадним газом

Січ 19, 2024

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Міністерством охорони здоров’я України та Державною службою України з надзвичайних ситуацій надає інформацію:

В Україні зростають випадки отруєння людей чадним газом і продуктами горіння. Чадний газ абсолютно невідчутний для людини, але впливає на організм навіть у невеликій концентрації та може призвести до смерті.
 
За даними екстреної медичної служби з 1 грудня 2023 по 15 січня 2024 року зафіксовано 103 випадки отруєння чадним газом, 9 людей – загинули.
 
За даними MNS.GOV.UA до таких трагедій часто призводять пожежі, спричинені порушенням правил облаштування й експлуатації печей та обігрівачів. Лише за грудень 2023 року зафіксовано близько 650 випадків подібних займань, що становить 20% від загальної кількості пожеж.
 
Завдяки роз'яснювальний та профілактичній роботі у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року в грудні 2023 кількість пожеж зменшилася на близько 40%, однак пожежна загроза та як наслідок отруєння чадним газом – висока.
Тому Міністерство охорони здоров’я та Державна служба України з надзвичайних ситуацій нагадують про ризики, які може спричинити використання такого обладнання та як діяти і допомогти постраждалим в разі отруєння чадним газом.
 
Прості поради та дотримання правил рятують життя!
 
Детальніше – на графіці👉