• 02.05.2024

Як подбати про психічне здоров’я у старшому віці?

Січ 23, 2024

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію:

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 14% людей у віці від 60 років має той чи інший психічний розлад та/або деменцію.
 
 Тож у Міністерстві охорони здоровʼя у межах Всеукраїнської програми за підтримки Олени Зеленської "Ти як?" розповіли, як підтримати психічне здоров’я у старшому віці.
 
Деменція не має зворотної дії, й подекуди після інсульту мовлення чи розуміння мови порушується назавжди. Та є речі, яким можна запобігти чи навіть подолати – зокрема, це депресивний і тривожний розлади та психотичні симптоми.
 
Найпоширеніші розлади у старшому віці
 
  • Тривожний розлад може проявлятися в надмірній і безпричинній тривозі, неспокої, панічних нападах, підозрі в себе хвороб, яких ще немає, фобіях, зокрема соціофобії, чи в нагромадженні мотлоху.
  • Депресія може розвинутися на тлі хронічних захворювань, бідності, соціальної ізоляції, і проявляється в плаксивості, домінуванні поганого настрою, апатії, анорексії, болях, які не мають пояснення, чи порушеннях сну.
  • Деменція – відчутний незворотний поступовий занепад мисленнєвих функцій (здатності логічно мислити, давати собі раду з буденними справами, пам’ятати і згадувати потрібну інформацію, відчувати адекватні ситуації емоції). Є кілька типів деменції, як от хвороба Альцгеймера, васкулярна деменція тощо.
  • Психотичні симптоми – різноманітні галюцинації, агресія й так звана ажитація, коли людина постійно безладно метушиться, рухається, щось говорить, її неможливо заспокоїти.
 
 Зазначається, що інколи ці кілька розладів можуть виникати одночасно.
 
 Детальніше – за посиланням:
https://phc.org.ua/news/yak-podbati-pro-psikhichne-zdorovya-u-starshomu-vici