• 04.05.2024

Турбуйся про здоров’я – зруйнуй раку плани!

Лют 4, 2024

Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Міністерством охорони здоров'я України повідомляє:

Онкологічні захворювання на сьогодні є однією з найбільш актуальних і невирішених медичних проблем людства. Але здоровий спосіб життя та раннє виявлення можуть допомогти зменшити цю статистику.

У 2022 році в Україні зареєстрували понад 93 тисячі нових випадків злоякісних новоутворень – понад 45 тисяч у чоловіків і майже 48 тисяч у жінок. Від раку померло 39 тисяч людей.

У 40% випадків раку можна запобігти простими повсякденними діями. А раннє виявлення раку значно збільшує шанси на його успішне лікування. Для цього в Україні діє програма медичних гарантій – вона покриває найважливіші обстеження та лабораторні дослідження для виявлення раку та його лікування.

В Україні доступні скринінгові обстеження для виявлення різних видів раку. Їх можна зробити безоплатно за програмою медичних гарантій. Зокрема, мамографію (скринінг раку молочних залоз), ПАП-тест (скринінг на рак шийки матки), тест на приховану кров у калі й колоноскопія (скринінг раку товстого кишківника), ультразвукову діагностику органів малого таза, дерматоскопію атипових родимок, аналізи на гепатити В і С.

Ця програма також покриває усі найважливіші види медичної допомоги на кожному етапі лікування, зокрема таке: консультації лікарів, проведення лабораторних та інструментальних досліджень, оперативні видалення онкоутворень та відновлення після них, хімієтерапевтичне та радіологічне лікування та супровід в амбулаторних або стаціонарних умовах, а також препарати, необхідні для лікування.