• 04.05.2024

Надія Оперчук: інтерв’ю телеканалу «Суспільне. Кропивницький» про епідситуацію з грипу та ГРВІ

Лют 5, 2024

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук у інтерв’ю телеканалу «Суспільне. Кропивницький» наголосила, що за інформацією МОЗ України, епідситуація з грипу та ГРВІ зараз напружена.
Зокрема, у деяких регіонах нашої країни уже реєструється значний приріст захворюваності.
«Окремі регіони фіксують середній рівень захворюваності, а деякі мають ще на неепідемічному рівні», – зауважила головна державна санітарна лікарка області.
«Що стосується Кіровоградщини, то станом на сьогодні рівень епідемічного порогу не перевищений. Однак за останній тиждень реєструємо підвищення рівня захворюваності й підвищення кількості звернень до закладів охорони здоров’я на усіх адміністративних територіях саме щодо грипу та ГРВІ», – зазначила Надія Оперчук.
Лише за минулий тиждень до закладів охорони здоров’я на усіх адміністративних територіях звернулося 4216 мешканців області з приводу грипу та ГРВІ. Серед них 56,5% – це діти і підлітки віком до 17 років. Такий рівень захворюваності й збільшення випадків на 14% вищий, ніж на попередньому тижні.
За словами головної державної санітарної лікарки, це на 600 звернень більше, ніж на попередньому тижні.
Що стосується лабораторних досліджень, то від хворих із тяжкою гострою респіраторною інфекцією за минулий тиждень до вірусологічної лабораторії надійшло 23 зразки біологічного матеріалу. Виявити вірус можна за допомогою лабораторного дослідження, що робиться завдяки сучасному обладнанню та сучасним методам дослідження – ПЛР-діагностики.
На цьому тижні Кіровоградський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України отримав вакцину за заявками закладів охорони здоров’я, тому бажаючі зможуть щепитися у свого сімейного лікаря.