• 19.05.2024

Фахівці Центру пройшли навчання щодо підвищення обізнаності з питань психічного здоров’я

Лют 5, 2024

Фахівці відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб узяли участь у онлайн-зустрічі щодо психічного здоров’я.

Згідно з першим з початку повномасштабної війни дослідженням стану психічного здоров’я українців, у 57 % співвітчизників існує ризик розвитку посттравматичного стресового розладу.

Серед напрямків роботи центрів контролю та профілактики хвороб – підвищення обізнаності населення про психічні захворювання та боротьба зі стигмою, пов’язаною з психічними розладами.

У межах всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як», започаткованої за ініціативи першої леді Олени Зеленської, розробили типову програму з підвищення обізнаності з питань психічного здоров’я.

Серед її основних завдань:

  • підвищення обізнаності з питань психічного здоров'я серед населення;
  • інформування щодо проблем, повʼязаних з психічним здоров'ям, інструментів скринінгу та маршруту пацієнта;
  • підвищення обізнаності щодо питань психічного здоровʼя фахівців, які працюють у напрямку "людина-людина", зокрема, але не обмежуючись священослужителями, вчителями, соціальними працівниками;
  • поширення інформації та проведення заходів щодо психічного здоровʼя та найрозповсюдженіших психічних розладів відповідно до календаря, розробленого Центром;
  • інформування медичних працівників (переважно первинної ланки) щодо можливості проходження навчання mhGAP, його значення та переваги.