• 02.05.2024

Фахівці Гайворонського районного відділу про антибіотикорезистентність: сучасні виклики

Лют 12, 2024

Фахівці Гайворонського відділення Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб Світлана Колєва, Світлана Кольченко та Світлана Сальченко прийняли участь у занятті "Антибіотикорезистентність: сучасні виклики", що проводилось у Гайворонській центральній міській лікарні.

Складно уявити, що може статися, якщо антибіотики стануть безсилими проти інфекцій. А це можливо. Особливо загострилася проблема через пандемію COVID-19. За даними ООН, вже до 2050 року бактерії-збудники хвороб, стійкі до антибіотиків, щороку вбиватимуть 10 мільйонів людей.

Так звані госпітальні інфекції та їх поширеність набула у нашій країні загрозливих масштабів.

За даними громадської організації «Інфекційний контроль в Україні», щорічно госпітальні інфекції забирають життя щонайменше 50 000 людей. Від початку повномасштабної війни, ця проблема загострилася в рази! З'явилися нові госпітальні штами, які знищили новітній антибіотик cefiderocol, на який так сподівалися закордонні лікарі.

Винахід нових антибіотиків – не вихід. Вчені всього світу працюють над розв’язанням цієї проблеми, зокрема, розробляються нові прототипи лікарських засобів.

Ключовим залишається суворий контроль за поширенням резистентності мікроорганізмів до 'ліків, котрі вже існують і використовуються.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я!